fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIstraživanjem nafte i gasa do jeftinije energije za građane

Istraživanjem nafte i gasa do jeftinije energije za građane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori trebalo bi da omogući crnogorskim građanima izbor u pogledu energenata, a time i i jeftiniji izvor energije za grijanje, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Simović, na otvaranju Balkanskog samita industrije nafte i gasa u Budvi, rekao da je drugi cilj istraživanja razvoj regionalnih gasnih projekata, čime bi se dao doprinos ispunjavanju opštih ciljeva EU u pogledu sigurnosti i diverzifikacije pravaca snabdijevanja Evrope gasom.

„Sve to uz poštovanje najviših standarda i najbolje svjetske prakse u oblasti zaštite životne sredine“, kazao je Simović na dvodnevnom samitu, koji je danas počeo u hotelu Maestral u Budvi.

On je, u ime Vlade, kazao da je zadovoljan činjenicom da je Crna Gora prepoznata kao partner, ali i da se nada da će uskoro postati i aktivni član grupe zemalja koje na odgovoran i kvalitetan način koriste svoje ugljovodonične resurse.

Simović je podsjetio da je višegodišnji rad u toj oblasti rezultirao zakonodavnim okvirom koji pruža maksimalnu zaštitu interesa Crna Gore, ali i ambijenta poslovne sigurnosti za industriju nafte i gasa.

„Kvalitet poslovnog ambijenta koji smo kreirali u toj oblasti najbolje ilustruje prisustvo i interesovanje renomiranih globalnih naftnih kompanija“, rekao je Simović.

On je dodao da je dužnost svih da se potencijalni benefiti korišćenja ugljovodonika, kao neobnovljivog resursa, učine dostupnim i generacijama koje dolaze.

„Očuvanje životne sredine naš je apsolutni prioritet“, poručio je Simović.

Samit u Budvi okuplja predstavnike vlada zemalja Balkana koje se bave proizvodnjom i istraživanjem nafte i gasa, predstavnike naftnih kompanija koje rade u tim zemljama, kao i predstavnike nacionalnih naftnih kompanija.

Najčitanije