fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIstražuju da li je Privredni sud umiješan u malverzacije

Istražuju da li je Privredni sud umiješan u malverzacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno tužilaštvo istražuje da li su stečajni upravnici i sudije Privrednog suda umiješani u malverzacije sa lažnim stečajevima, zbog čega je država oštećena za desetine miliona EUR, pišu Vijesti.

Tom listu je u vrhu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) potvrđeno da je prije dva mjeseca otvoren izviđaj u predmetu o Privrednom sudu, kako bi se došlo do kompletne šeme kako je funkcionisao način fiktivnog otvaranja firmi, a potom i proces lažnih stečaja kako bi se izbjeglo plaćanje poreza državi.

“I sudije Privrednog suda biće procesuirane ako su umiješane u krivična djela kojima je oštećena država”, potvrdio je nedavno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

SDT je pokrenuo istragu u nekoliko pravaca, odnosno istražuje se postupanje pojedinaca i preduzeća koja su mogla učestvovati u tim nezakonitim aktivnostima, kao i moguća umiješanost stečajnih upravnika i sudija Privrednog suda, koji su i posljednja adresa kako bi se neka firma uvela u stečaj i likvidirala.

Tužioci, ali i inspektori Specijalnog policijskog tima došli su do podataka da su vlasnici nekoliko fantomskih preduzeća uplaćivali novac na račune, pa tako fiktivno uvećavali ulazni porez na dodatu vrijednost (PDV), čime su umanjili svoje poreske obaveze prema budžetu Crne Gore.

Nakon toga su od od Vlade, odnosno Poreske uprave, preko lažnih transakcija naplatili povraćaj PDV-a iako nijesu imali pravo na to.

Svaku dokumentaciju za povraćaj novca morali su da provjere i starješine Poreske uprave.

Vlasnici firmi su kratko nakon fiktivnog poslovanja, našli način da izbjegnu plaćanje poreskih obaveza državi tako što su Privrednom sudu direktno ili preko povjerilaca dostavljali predloge za stečajni postupak u svojim firmama, koje su fiktivno koristili za izvlačanje novca ili prikazivanje transakcija koje su im služile za pokriće kako bi dobili milionske iznose povrata PDV-a od države.

“Pokušavamo da utvrdimo ko je sve u Privrednom sudu znao ili možda i aminovao takav način poslovanja i pomogao tim firmama da odu u stečaj, kako bi izbjegli plaćanje izlaznog PDV-a”, kazao je sagovornik Vijesti iz istrage.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...