fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIzdali dozvole za rad kompaniji Foldana Financial i MFI Moj kredit

Izdali dozvole za rad kompaniji Foldana Financial i MFI Moj kredit

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savjet Centralne banke (CBCG) donio je danas rješenja o izdavanju dozvole za rad podgoričkoj kompaniji za otkup potraživanja Foldana Financial i mikrofinansijskoj instituciji (MFI) Moj kredit.

Savjet je na današnjoj sjednici usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za oktobar, u kome je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada CBCG u ovoj godini.

Na sjednici je konstatovano da je bankarski sistem stabilan, siguran i bez sistemskih ranjivosti i izraženo očekivanje da će takvu ocjenu potvrditi i međunarodne monetarne institucije.

Savjet je usvojio Finansijski plan CBCG za narednu godinu, koji je pripremljen na osnovu izvršenja finansijskog plana za deset mjeseci ove godine i projekcija očekivanih prihoda i rashoda u narednoj godini.

„Finansijskim planom, pripremljenim u skladu sa principima racionalnog i odgovornog poslovanja, obezbjeđuju se uslovi za ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija CBCG“, rekli su iz CBCG.

Na današnjoj sjednici, Savjet je razmatrao i usvojio izvještaje o poslovanju MFI, lizing i faktoring društava i Investiciono-razvojnog fonda do kraja septembra.

„U sektoru mikrokreditiranja u ovom periodu u odnosu na kraj drugog kvartala ostvaren je rast ukupnog kapitala od pet odsto i likvidnih sredstava od 29,9 odsto, uz pad bruto nekvalitetnih kredita od skoro dva odsto“, precizirali su iz CBCG.

Što se tiče poslovanja lizing društava, taj sektor je u trećem kvartalu karakterisala stabilnost, pozitivan finansijski rezultat i rast aktive, potraživanja i kapitala.

„Faktoring sektor, koga čini samo jedno faktoring društvo, zabilježio je, u trećem kvartalu ove godine, rast ukupne bilansne sume od 2,2 odsto, ukupnog kapitala od 1,3 odsto i likvidnih sredstava od 2,3 odsto“, kazali su iz CBCG.

U Izvještaju o poslovanju Investiciono-razvojnog fonda (IRF) krajem septembra konstatovano je da je poslovanje IRF-a u trećem kvartalu karakterisao rast ukupnih kredita od 2,8 odsto, te pad bruto kredita koji kasne s otplatom preko 30 dana od 22,3 odsto, odnosno kredita koji kasne s otplatom preko 90 dana od 27,8 odsto.

Savjet je danas usvojio Makroekonomski izvještaj CBCG za treći kvartal. Tokom prvih devet mjeseci evidentirano je povećanje aktivnosti u građevinarstvu i turizmu.

„Pozitivnim je ocijenjeno povećanje neto priliva stranih direktnih investicija od 22,5 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, kao i smanjenje deficita tekućeg računa od tri odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat povećanja suficita na računu usluga i sekundarnog dohotka“, rekli su iz CBCG.

Savjet je donio izmjene i dopune Odluke o kontnom okviru za banke, čime se obezbjeđuje da banke, počev od 1. januara, počnu primjenu Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja 16 (MSFI 16 – Lizing), koji propisuje obavezu da se kod primaoca lizinga, odnosno zakupca skoro sva sredstva sa pravom korišćenja dužim od 12 mjeseci priznaju kao osnovno sredstvo.

Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za treći kvartal, koga je danas usvojio Savjet, konstatovano je da su potrošačke cijene tokom trećeg kvartala zabilježile neznatan rast od 0,1 odsto.

„Prosječna stopa potrošačkih cijena u prvih devet mjeseci u odnosu na uporedni period iznosila je 0,3 odsto, dok su cijene na godišnjem nivou u septembru bile niže 0,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

U izvještaju se navodi da modelska prognoza za decembar projektuje inflaciju u rasponu od 0,3 odsto do 1,2 odsto, sa centralnom tendencijom od 0,8 odsto. Ekspertska procjena CBCG je slična modelskoj i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od 0,3 odsto do 1,3 odsto.

Savjet je usvojio i Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za treći kvartal, u kojem se navodi da su u tom periodu, u odnosu na prethodni kvartal, kreditni standardi za privredu i stanovništvo ublaženi, što banke vide kao posljedicu povećane konkurencije na tržištu.

„U narednom kvartalu banke očekuju dalji nastavak ublažavanja kreditnih standarda za kredite koji će se odobravati privredi, dok za stanovništvo očekuju pooštravanje standarda, posebno za odobravanje potrošačkih i ostalih kredita“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije