fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzgubili najmanje 140 hiljada

Izgubili najmanje 140 hiljada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna kompanija Željeznički prevoz (ŽPCG) izgubila je prošle godine najmanje 140 hiljada EUR zbog ugovora za nabavku djelova i remont vagona sa firmama iz Srbije, čiji su vlasnici bili umiješani u aferu namještanja tendera i utaje poreza, pišu Vijesti.

Prema podacima Istraživačkog centra Mreže za afirmaiju nevladinog sektora (MANS) i Vijesti, ukupna vrijednost ugovora o javnim nabavkama koje je uprava ŽPCG sklopila sa tim kompanijama u posljednjih nekoliko godina premašuje 1,4 miliona EUR.

Jedna od tih kompanija, Šinovoz iz Zrenjanina je od 2010. do prošle godine dobila od ŽPCG poslove remonta vagona i mehaničkih sklopova vrijedne više od 800 hiljada EUR. Više od trećine iznosa odnosilo se na ugovor o remontu pet putničkih vagona, sklopljen u martu prošle godine.

Izvještaji o tehničkoj kontroli tih vagona pokazuju da kompanija Šinovoz nije ispunila sve obaveze iz ugovora, te da polovina vagona koji su bili predviđeni za remont ipak nije uključena u redovan saobraćaj zbog bezbjednosti.

Prema podacima ŽPCG, neadekvatan remont i činjenica da vagoni nijesu bili u funkciji, tu državnu kompaniju koštali su najmanje 140 hiljada EUR po osnovu izgubljene dobiti.

ŽPCG je, pored Šinovoza, u periodu od 2010. do prošle godine sklopio ugovore o javnim nabavkama sa srpskim kompanijama Želvoz i Želvoz 026, u vlasništvu preduzeća Victory Solutions iz Beograda, koje se povezuje sa srpskim tajkunom Miroslavom Miškovićem.

Kompanija Želvoz 026 iz Smedereva je samo prošle godine dobila čak pet ugovora od ŽPCG koji su se odnosili na usluge popravke vagona i lokomotiva, ukupne vrijednosti od oko 350 hiljada EUR. Druga kompanija Želvoz je dobila ugovore popravki i nabavki djelova vrijedne oko 220 hiljada EUR.

Najčitanije