fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzrečeno sedam novčanih kazni

Izrečeno sedam novčanih kazni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice su evidentirane 52 pritužbe, na osnovu kojih je izrečeno sedam novčanih kazni od 200 do 600 EUR.

Evidentirane su i dvije pohvale, koje su se odnosile na hotel Hilton u Podgorici i Kutak bar u Baru.

Najveća kazna od 600 EUR izrečena je marketu Franca u Beranama, jer su inspektori utvrdili da se u neto masu robe uračunava težina materijala za pakovanje.

Inspektori su sa 530 EUR kaznili Romani company iz Danilovgrada, nakon što su utvrdili da je u poslovnim prostorijama obavljan posao kamenoresca bez prijave zanata.

Kazne od po 400 EUR izrečene su ugostiteljskom objektu Marina i restoranu Viaggio u Beranama, jer je prilikom kontrole utvrđeno da nemaju normativ hrane i pića.

Inspektori su sa 300 EUR kaznili restoran Most u Andrijevici zbog neizdavanja fiskalnih računa, dok su kazne od po 200 EUR izrečene štandu voća i povrća Đoko na Cetinju i kafe baru Cuca u Podgorici.

Inspektori su prilikom kontrole kafića “Đe si, đe si” u Podgorici utvrdili da u objektu nema knjige prigovora, zbog čega su preduzete mjere u skladu sa zakonom. Odgovarajuće mjere su preduzete i u slučaju građevinske firme Langebau Technik iz Podgorice, koja je radnike angažovala suprotno Zakonu o radu.

Inspektori su utvrdili da kupalište Kraljevska plaža posjeduje cjenovnik plažnog mobilijara, ali da nema označeno vrijeme do kada se on naplaćuje.

Pritužba na apartmane u Ulcinju proslijeđena je nadležnom organu, dok je za prijavu da firma Pajo iz Herceg Novog ograničava građanima kretanje na pristaništima utvrđeno da je u nadležnosti Lučke kapetanije.

Inspektori su prilikom kontrole preduzeća Komunalne djelatnosti iz Plava utvrdili da je prošlo više od šest mjeseci od kada nije raspisan konkurs za izvršnog direktora, zbog čega je naloženo otklanjanje nepravilnosti u roku od tri dana.

Restoranu Svera u Nikšiću naloženo je dostavljanje poslovne dokumentacije, dok je protiv apoteke Prima u Beranama podnijet prekršajni nalog nakon što je utvrđeno da se cijena na robi ističe na način da je oštećuje.

Prijava protiv Univerziteta Mediteran u vezi sa neuplaćenim doprinosima proslijeđena je Poreskoj upravi, dok je nadležnim naloženo da u roku od 15 dana izmire dugovanja po osnovu neisplaćenih zarada.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu kafane u Podgorici, jer nije radila, dok objekat u kojem se prodaju i iznajmljuju vjenčanice u Beranama nije pronađen. Zatvoren je bio i restoran Edo u Podgorici, prijavljen za neizdavanje fiskalnih računa.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Komunalnog preduzeća Podgorica, restorana Cijevna, obućara Dendžo, firme Intermost, građevinske firme Deagec i BK komerca u Podgorici, hotela Južno more u Sutomoru, kafane, pekare Karamela, butika Vuk i Zvrk i cvjećare Kamelija u Beranama, firme Securitas Montenegro i lokala Viktorija u Nikšiću, Centra za kulturu Plav, restorana Počinak i Crkvine u Kolašinu i Kozak u Mojkovcu, kao i firme Sfinga Agency u Tivtu.

Građani su se žalili i na nepropisno parkiranje.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...