fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzvještaj OPEC-a podigao cijene nafte 

Izvještaj OPEC-a podigao cijene nafte 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 68 USD, uz podršku smanjene globalne ponude i mjesečnog izvještaja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koji je ponudio uvjerljive argumente za nastavak perioda smanjenog snabdijevanja i nakon juna.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 38 centi i iznosila je 67,93 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 28 centi višoj cijeni, od 58,54 USD, prenosi Hrportfolio.

OPEC i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, smanjuje snabdijevanje od početka godine kako bi ublažila prezasićenost tržišta.

U mjesečnom izvještaju OPEC je snizio prognozu potražnje za svojom naftom u ovoj godini, predviđajući ujedno snažan rast ponude nezavisnih proizvođača.

“To naglašava kontinuiranu zajedničku odgovornost svih zemalja-proizvođača koje učestvuju djeluju u sporazumu da se izbjegne ponovna neravnoteža i da se stabilnost tržišta podupire i u ovoj godini”, konstatovali su u OPEC-u.

U međuvremenu su američke sankcije dodatno smanjile snabdijevanje iz OPEC-ovih članica Venecuele i Irana.

U kontekstu političkih previranja u Venecueli su eksplodirala dva rezervoara za gorivo na istoku zemlje, tvrde izvori iz tamošnje naftne industrije i politike.

Oni su kazali da Sjedinjene Američke Države takođe namjeravaju da obuzdaju iranski izvoz sirove nafte od maja oko 20 odsto, na manje od milion barela dnevno.

“S OPEC-ovim rezovima u punom jeku i tvrdokornim problemima u snabdijevanju i sve lošijom slikom proizvodnje u Venecueli, nafta ima vrlo dobru potporu”, konstatovao je Jasper Lawler iz londonskog Capital Groupa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 66,6 USD, te je porasla 30 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije