fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni poziv za projekat Energetski efikasan dom

Javni poziv za projekat Energetski efikasan dom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarsvo ekonomije pozvalo je distributere, odnosno instalatere i izvođače radova na primjeni mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima da se do 22. jula prijave za učešće u programu Energetski efikasan dom.

“Program ima za cilj uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na biomasu – pelet i briket, izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije”, saopštili su iz Ministarstva.

Cilj programa Energetski efikasan dom je i da se domaćinstvima u Crnoj Gori, preko beskamatnih kredita, ponudi mogućnost ostvarivanja ekonomskih i energetskih ušteda korišćenjem sistema grijanja na biomasu i finansiranjem radova na unaprjeđenju energetskih karakteristika omotača objekta.

Ministarstvo je, za realizaciju programa, obezbijedilo 100 hiljada EUR. Građani će moći da apliciraju za beskamatni kredit u iznosu do deset hiljada EUR, sa maksimalnim periodom otplate do šest godina.

Građani će u okviru tog iznosa moći da se opredijele za jednu ili više mjera energetske efikasnosti raspoloživih u okviru programa.

U prethodnoj fazi programa Energetski efikasan dom, mjere energetski efikasnosti su primjenjene u 93 domaćinstva u Crnoj Gori.

Program predstavlja nastavak programa Energy Wood, koji je Ministarstvo kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno nešto preko hiljadu sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Distributeri i/ili instalateri opreme za grijanje na biomasu i sve građevinske kompanije zainteresovane za učešće u programu tendersku dokumentaciju mogu dobiti na zahtjev poslat na mejl [email protected].

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...