fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni poziv za uvođenje sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane

Javni poziv za uvođenje sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane u ovoj godini.

Iz Ministarstva je saopšteno da je to prvi u nizu javnih poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, predviđenih Agrobudžetom za ovu godinu.

„Namjena podrške je nadoknada dijela troškova za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL i KOSHER“, navodi se u saopštenju.

Javnim pozivom se uređuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Pravo na korišćenje podrške imaju preduzeća i preduzetnici, kojima je pretežna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje, koji su upisani u registre Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zavisno od sektora proizvodnje i vrste proizvoda i/ili Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

„Podrška za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane utvrđuje se u odnosu na procijenjenu vrijednost projekta, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV)“, rekli su iz Ministarstva.

Maksimalno učešće budžetskih sredstava iznosi do 50 odsto ukupnih troškova, najviše do četiri hiljade EUR.

„Prihvatljive su investicije realizovane, odnosno završene od 1. januara do datuma podnošenja prijave. Rok za podnošenje prijava je 15. novembar“, kazali su iz Ministarstva.

Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane u proizvodnji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je preduslov za podizanje kvaliteta i dalji rast konkurentnosti domaćih proizvođača, kako bi obezbijedili ili poboljšali plasman na domaćem, posebno turističkom tržištu, ali i stvorili preduslove za izvoz na regionalno, evropsko i svjetsko tržište.

Najčitanije