fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJedna banka zainteresovana za imovinu IBM-a

Jedna banka zainteresovana za imovinu IBM-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečajni upravnik Invest banke Montenegro (IBM), Milan Rakočević, uputio je svim bankama u Crnoj Gori ponudu za prodaju, ustupanjem dijela njene imovine.

“Jedna od banaka je tražila dodatne informacije o strukturi imovine koja je predmet ponude”, kazao je Rakočević Pobjedi.

On nije naveo ime banke koja je tražila dodatne informacije.

Stečaj u IBM je uveden 4. januara, a isplata garantovanih depozita do 50 hiljada EUR počela je 28. januara.

Rakočević je podsjetio da je stečajni upravnik dužan da prodaju imovine banke obavlja po odredbama Zakona o stečaju i likvidaciji banka.

“Stečajni upravnik, u skladu sa odredbama člana 43, o izvršenom prenosu imovine obavijestiće povjerioce i dužnike banke”, rekao je Rakočević i dodao da prodaja automobila banke javnim nadmetanjem po prvom oglasu nije uspjela.

On je saopštio da je raspisan i drugi oglas o prodaji te imovine.

“Osim navedenog, nije bilo poziva za javnu prodaju imovine IBM”, objasnio je Rakočević i dodao da ukupnu imovinu IBM, koja čini stečajnu masu, čine sva pokretna, nepokretna, materijalna i nematerijalna imovina, sva potraživanja i sva ugovorna i druga prava.

Na pitanje na koliko je procijenjena imovina banke, Rakočević je odgovorio da je u toku reprocjena.

“Na dan otvaranja stečaja ukupna imovina IBM iznosila je 39,79 miliona EUR. U toku je reprocjena potraživanja, stečene i založene imovine.

Utvrđivanje fer vrijednosti imovine očekuje se okončanjem novih procjena”, kazao je Rakočević.

Fond za zaštitu depozita (FZD) već je isplatio većinu garantovanih depozita. Novac čeka sve one deponente koji ga još nijesu preuzeli, a koji su uglavnom iz inostranstva.

Deponenti imaju pravo na isplatu garantovanog depozita preko banaka u periodu od tri godine, nakon čega se direktno obraćaju Fondu, sve do isteka roka zastarjelosti potraživanja, odnosno deset godina.

Rakočević je saopštio da obaveze prema deponentima, za depozite koji su predmet isplate iz stečajne mase, iznose 39,58 miliona EUR.

On je, da bi što efikasnije okončao stečaj, angažovao i dio bivših radnika te banke.

Najčitanije