fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKamate na stambene kredite teško mogu padati

Kamate na stambene kredite teško mogu padati

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kamate na stambene kredite teško da mogu padati usljed dugoročnosti i strukture depozitne baze, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

“Međutim, uz podsticaj države kao kod projekta Hiljadu plus mogu biti povoljnije kamate od samo komercijalno opredijeljenih plasmana”, kazao je Pejaković u intervjuu Pobjedi.

On je rekao da generalno postoji smanjenje kamatnih stopa u plasmanima, gdje najbolji klijenti imaju uslove koji su približni uslovima u razvijenim zemljama.

“Kretanje kamatnih stopa u najvećem dijelu će zavisiti od politike Evropske centralne banke (ECB) i rizika, gdje na sistemskom nivou imamo pozitivne ocjene od kreditne rejting agencije Moody’s, koja je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije stabilan u pozitivan”, kazao je Pejaković.

Prema njegovim riječima, Evropa je generalno preplavljena visokom likvidnošcu, što se odražava na kamatnu stopu na depozite i u Crnoj Gori.

“Najveće banke u Crnoj Gori imaju banke majke u Evropskoj uniji (EU) i jeftinije izvore sredstava. Nešto veću kamatu na depozite daju domaće banke jer se više oslanjaju na depozite domaćeg stanovništva i privrede. Kod nas, ipak, nema negativne kamatne stope gdje depozitar plaća banci što mu drži sredstva na svom računu, a taj trend je vrlo prisutan u razvijenim zemljama Evrope”, tvrdi Pejaković.

Iz Centralne banke (CBCG) ranije su kazali da su dvije banke i dalje pod mjerama vrhovne monetarne institucije. U javnosti se spekuliše da su u problemima i dalje Atlas i Invest banka Montenegro (IBM).

“Banka pod mjerama ne znači da će ići u stečaj. Kod banaka je najvažnija likvidnost. Naravno, ukoliko se identifikuju određene slabosti, sistem reaguje, prvo CBCG sa svojim pojačanim prisustvom supervizije, zaključcima i mjerama”, rekao je Pejaković.

Komentarišući moguće spajanje OTP, odnosno CKB-a sa Societe Generale Montenegro bankom, kao i najave da ruski investitor kupuje Hipotekarnu banku, Pejaković je odgovorio da su ti scenariji sastavni dio tržišnog poslovanja.

“Konkretno, ukoliko se dobije saglasnost CBCG, a imate dovoljno sredstava da uložite, sa strategijom daljeg rasta i u skladu sa zakonima, sve je prihvatljivo. Isto tako sam upoznat da postoji interesovanje za osnivanje novih banaka ili će potencijalni investitori pokušati da kupe već neku postojeću banku”, naveo je Pejaković.

On je poručio da su to sve spekulacije dok se određeni dogovor i ne sprovede u djelo, o čemu će svi biti obaviješteni.

“Nove banke ne moraju biti okrenute poslovanjem samo na domaće tržište, tako da se ne slažem sa ocjenama da je previše banaka za državu veličine Crne Gore”, zaključio je Pejaković.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije