fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKAP planira da potroši 3,66 hiljada tona prirodnog gasa

KAP planira da potroši 3,66 hiljada tona prirodnog gasa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), vlasništvo nikšićkog Uniproma, planira da u ovoj godini potroši 3,66 hiljada tona prirodnog gasa, nakon što je u prošloj godini izgradio i pustio u rad infrastrukturu za snabdijevanje tom sirovinom, pišu Dnevne novine.

KAP je na taj način, kako se navodi u Energetskom bilansu za ovu godinu, u potpunosti eliminisao potrošnju lož ulja i prešao na čistije gorivo.

Prema procjenama, najveću potrošnju energenata, sa tendencijom daljeg rasta, u ovoj godini ima eurodizel sa 69,6 odsto.

Ukupan promet naftnih derivata za potrebe potrošnje u Crnoj Gori u ovoj godini planiran je u količini od 350,82 hiljade tona, što je pet odsto više od prošlogodišnje procjene ostvarenja potrošnje.

Snabdijevanje potrošača naftnim derivatima obavljaće veći broj naftnih kompanija koje posjeduju licence za prodaju i snabdijevanje naftnim proizvodima i gasom, shodno Pravilima o načinu i uslovima za izdavanje, izmjenu i oduzimanje licenci za obavljanje energetskih djelatnosti.

Određene količine naftnih derivata, kako je objašnjeno u Energetskom bilansu, preduzeća poput nikšićke Željezare, KAP-a, Direkcije javnih radova, kineske kompanije China road and Bridge Corporation (CRBC), nabavljaju direktnom kupovinom putem međunarodnih tendera.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije