fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKasni otvaranje dvije fabrike

Kasni otvaranje dvije fabrike

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Otvaranje dvije prerađivačke fabrike vlasnika Uniprom KAP-a, Veselina Pejovića, kasniće zbog, kako je kazao, vremenskih neprilika proteklih par mjeseci u Podgorici i nedonošenja adekvatnog urbanističkog plana.

“Radovi kasne zbog vremenskih (ne)prilika u decembru i januaru. Kako smo mogli nedavno da radimo po onom vjetru? Kao što vidite, montirali smo postrojenja i sve je novo. Proizvodićemo u ovim pećima 30 hiljada tona legura godišnje”, rekao je Pejović Vijestima.

On je kazao da će fabrika legura, odnosno bivši Silumini, proraditi za oko dva i po mjeseca.

Pejović je prošle godine zvanično najavio otvaranje dvije od tri nove prerađivačke fabrike za februar i jun.

On je naveo da kašnjenje prvobitnih planova sa otvaranjem novih fabrika njega najviše košta, ali ističe da mu je cilj da otvori najmodernije industrijske fabrike u Podgorici sa tehnologijom koja danas postoji u svijetu.

U novoj prerađivačkoj fabrici legura, koja se nalazi na mjestu bivše KAP-ove fabrike Silumina, trebalo bi da bude radno angažovano oko 50 ljudi. Ova investicija je, kako je ranije saopštio Pejović, vrijedna oko 11 miliona EUR.

Pejović je na teritoriji bivšeg KAP-a u stečaju izgradio modernu gasnu stanicu na prirodni tečni gas, koji se uvozi iz Belgije i Francuske, za potrebe Fabrike anoda i Uniprom KAP-a, sa novom firmu Uniprom Energy.

Pejović je izgradio i mnogo bolje uslove za higijenu velikom broju radnika Elektrolize, kao i radnicima buduće fabrike legura koja nije otvorena u februaru ove godine.

“Za sve buduće fabrike neće biti nafte, dizela i mazuta, samo prirodni tečni gas. Ne radi se samo o uštedama, nego i o ekologiji. Ranije smo trošili deset tona nafte dnevno”, naveo je Pejović i dodao da je ta investicija u novu gasnu stanicu bila vrijedna oko pet miliona EUR.

U junu ove godine sa turskim partnerom, grupacijom Čakjašar, na lokaciji u krugu KAP-a, površine od 20 hiljada kvadrata, Pejović je ranije najavio otvaranje druge nove prerađivačke fabrike sa najsavremenijom tehnologijom.

“Početak rada te fabrike će kasniti zbog nedonošenja adekvatnog urbanističkog plana, a ovo sve drugo ide po planu”, tvrdi Pejović.

Što se tiče treće prerađivačke fabrike trupaca, kapaciteta 70 hiljada tona, ona će biti otvorena u novembru.

Prema njegvoim riječima, u modernizovanoj seriji B Elektrolize sada se proizvodi oko tri hiljade tona aluminijuma mjesečno, a maksimalni kapacitet proizvodnje je šest hiljada tona mjesečno.

Najčitanije