fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeKatastrofa Ubera prvog dana trgovine na Wall Streetu

Katastrofa Ubera prvog dana trgovine na Wall Streetu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Indeksi na Wall Streetu porasli su nakon četiri dana pada, jer je Vašington poručio da su trgovinski pregovori s Kinom bili konstruktivni.

Priča dana ipak je bio tržišni debi Uber Technologiesa koji nije baš slavno završio, prenosi SEEbiz.

Dionice te kompanije potonule su prvog dana trgovine 7,6 odsto ispod inicijalne cijene koju je većina analitičara ionako ocijenila konzervativnom.

Akcije Ubera su prvi dan trgovine okončale na nivou od 41,57 USD, što je rijedak inicijalni pad dionice ovako visokog profila. To daje Uberu tržišnu valuaciju od oko 76 milijardi USD.

Od 2000. godine samo je 18 kompanija s valuacijom većom od milijardu USD doživjelo pad prvog dana trgovine, pokazuju podaci Dealogica. Posljednji takav slučaj bio je kineski proizvođač električnih vozila Nio, koji je u septembru prošle godine prvog dana trgovine oslabio četiri odsto.

Firma koja želi da napravi revoluciju sa mobilnošću i prevozom je vrlo neprofitabilna. Samo u posljednjih 12 mjeseci, odnsono do kraja marta, u njenim poslovnim knjigama stoji minus od oko 3,7 milijardi EUR, što je rekordan gubitak među firmama u godini prije izlaska na berzu.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...