fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKažnjena beranska La Perla i butik Hepening

Kažnjena beranska La Perla i butik Hepening

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 14 pritužbi, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne od po 200 EUR.

Inspektori su sa 200 EUR kaznili butik Hepening u Beranama nakon što su utvrdili da se evidencija o nabavci i prodaji robe ne vodi na propisan način. Ista kazna izrečena je i prodavnici La Perla u Beranama, jer u objektu nijesu nađeni ugovor o radu i prijava na obavezno socijalno osiguranje za jednog zaposlenog.

Kontrolom trafike RD Shop u Beranama utvrđeno je da se evidencija o nabavci robe ne vodi na propisan način, zbog čega su preduzete upravne i prekršajne mjere, u skladu sa zakonom. Inspektori su prilikom kontrole kafane preko puta beranske Opštine utvrdili određene nepravilnosti na osnovu kojih je izdat prekršajni nalog i mjera ukazivanja.

Kada je riječ o prijavi apartmana Villa Nadalina u Budva za neisplaćene zarade za sezonu 2017/2018, inspektori su utvrdili da se, s obzirom na period na koji se pritužba odnosi, ne može obaviti inspekcijski nadzor. Inspektori su prijavu o neuplaćenim doprinosima za zaposlenog u kafani Kobra u Beranama proslijedili Poreskoj upravi.

Kontrolom disko bara Pino del Mar i kafe bara Metro u Baru utvrđeno je da objekti ne rade.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole trafika bez naziva u Nikšiću i Beranama, beranske kafane Sidro i frizerskog salon Berane, kao i Ekonomske škole i motela Vodice u Pljevljima.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Najčitanije