fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKineski ekonomski podaci spustili cijene nafte

Kineski ekonomski podaci spustili cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 61 USD nakon što su najnoviji podaci iz Kine pokazali sporiji ekonomski rast, signalizirajući slabiju potražnju za energentima u najvećem uvozniku nafte na svijetu.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,9 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 52,23 USD, prenosi SEEbiz.

Tržište su zaokupili kineski podaci, koji su pokazali najsporiji rast prometa u maloprodaji u novembru u 15 godina. Usporio je i rast aktivnosti u industriji, kliznuvši na najniži nivo u gotovo tri godine.

Kineska prerada nafte u rafinerijama usporila je u odnosu na oktobar, što nagovještva slabljenje potražnje za naftom. Na godišnjem nivou je ipak porasla 2,9 odsto.

“Tržište energenata je na oprezu, jer je niz slabih ekonomskih podataka iz Kine podstakao talas dobitonosnih prodaja uoči vikenda”, rekao je Stephen Brennock iz PVM Oila.

On je dodao da pad cijena pravovremeno podsjeća da je potencijal za uzlazni trend u najboljem slučaju skroman.

Značajniji pad cijena zakočio je dogovor vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje kako bi se ograničila ponuda. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, prošle sedmice je odlučila da smanji proizvodnju od početka naredne godine 1,2 miliona barela dnevno.

“Tržište će u kratkoročnoj perspektivi i dalje biti prekomjerno snabdjeveno, dok na snagu na stupi OPEC-ov sporazum o smanjenju proizvodnje”, tumači Tony Nunan iz Mitsubishja.

On smatra da ukoliko Kina usporava, to je svakako razlog za zabrinutost.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je u najnovijem mjesečnom izvještaju da će manjak u snabdjevanju nastupiti u drugom tromjesečju naredne godine, pod uslovom da članice OPEC-a i drugi ključni proizvođači poštuju dogovoreno.

“OPEC-ovo smanjenje proizvodnje značajno će uticati na odnos ponude i potražnje u prvom tromjesečju u odnosu na posljednji ovogodišnji kvartal, ali tržišni posmatrači možda će morati pričekati da se rezovi vide na podacima o zalihama”, objasnio je Michael Cohen iz Barclaysa.

U sklopu sporazuma vodeća članica OPEC-a, Saudijska Arabija planira u januaru da smanji proizvodnju na 10,2 miliona barela dnevno.

IEA je zadržala prognozu za narednu godinu o rastu globalne potražnje za naftom na 1,4 miliona barela dnevno, nepromijenjeno u odnosu na prošlomjesečnu prognozu, dok u ovoj godini očekuju rast od 1,3 miliona barela dnevno.

“Prema našim proračunima, snabdjevanje će u narednoj godini zbog OPEC-ovih rezova biti smanjeno 500 hiljada barela dnevno, što znači da će višak iznositi samo 200 hiljada barela dnevno”, rekao je Cohen.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 58,67 USD, što znači da je pala 53 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije