fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKljučni bankarski parametri bilježe pozitivne tendencije

Ključni bankarski parametri bilježe pozitivne tendencije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi ključni bankarski parametri, od decembra kada se počelo sa rješavanjem pitanja Atlas i Invest banke Montenegro (IBM) do kraja maja, bilježe pozitivne tendencije, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je kazao da je, u tom periodu, aktiva banaka na nivou sistema porasla skoro četiri odsto, krediti preko sedam odsto, depoziti skoro tri odsto, a kapital iznad pet odsto.

„Profitabilnost banaka je, u istom periodu, porasla skoro 23 odsto“, rekao je Žugić.

Žugić je predstavnicima tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji do 28. juna borave u Crnoj Gori sa ciljem obavljanja redovnih konsultacija, predstavio aktivnosti koje CBCG provodi na planu unaprjeđenja regulatornog okvira i snaženja supervizije, posebno u segmentu prevencije pranja novca, kao i aktivnosti usmjerene na unapređenje platnog prometa.

On je predstavnike MMF-a upoznao i sa ključnim trendovima koji karakterišu bankarski sektor Crne Gore.

Iz CBCG su saopštili da će tokom posjete misije biti analizirano i evaluirano ukupno ekonomsko stanje u zemlji i mjere fiskalne i monetarne politike, a razgovaraće se i o izgledima i projekcijama za naredni period i obraditi druge relevantne teme.

Nalazi misije biće predstavljeni javnosti 28. juna, kada će biti upriličena zajednička konferencija za medije MMF-a, Ministarstva finansija i CBCG.

Najčitanije