fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKnežević arbitražom traži 500 miliona odštete

Knežević arbitražom traži 500 miliona odštete

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Atlas grupa i njen predsjednik Duško Knežević pokrenuli su arbitražni postupak protiv države Crne Gore, u vrijednosti od 500 miliona EUR.

Iz press centra Atlas grupe saopšteno je da je postupak pokrenut nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima, važnim klijentima banaka i timom vodećih advokata iz Velike Britanije i regiona.

“Formalno je započeta procedura za arbitražu tako što smo pozvali Vladu na poravnanje i nadoknadu štete koja iznosi 500 miliona EUR. Pretrpjeli smo ne samo direktnu, već i međunarodnu štetu usljed narušavanja reputacionog rizika, kako Atlas grupe, tako i Kneževića lično”, navodi se u saopštenju.

Arbitražni postupak je pokrenut, kako se dodaje, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama države Crne Gore u pogledu zaštite stranih investicija.

“Partneri Atlas grupe, klijenti i povjerioci banaka u stečaju i Atlas grupe su aktivno podržali ovakvu inicijativu. To vide kao način da dobiju adekvatnu kompenzaciju za svoje gubitke, nastale usljed nezakonitog uvođenja stečaja”, dodaje se u saopštenju.

U tom smislu britanski advokati Kneževića i oštećenih kompanija iz Atlas grupe su dostavili pismo obavještenja Vladi, sa detaljno objašnjenim okolnostima i postupcima državnih organa Crne Gore za koje oni smatraju da su nezakoniti ili predstavljaju nejednak tretman investitora.

“Ovo se posebno odnosi na procese koji se sprovode u slučajevima Kaspija, stečajevima Atlas banke, Invest banke Montenegro (IBM) banke i kompanije Meljine Kompleks, kao i neriješenih krivičnih prijava protiv predsjednika Mila Đukanovića, guvernera Radoja Žugića i drugih”, precizirali su iz Atlas grupe.

U saopštenju se navodi da, pored uredno podnijetih tužbi i krivičnih prijava, sudovi nijesu donijeli nijedno rješenje u vezi sa stečajevima banaka. Isto važi za tužilaštvo u vezi sa krivičnim prijavama, iako je prošlo više od šest mjeseci.

“Dužni su u svim postupcima da hitno postupaju, što jasno govori o nepostojanju pravne zaštite”, smatraju u Atlas grupi.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije