fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKnežević položio depozit za Đukanovićev kredit

Knežević položio depozit za Đukanovićev kredit

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Biznismen Duško Knežević položio je 2007. godine milion i po EUR depozita, kao keš kolateral za kredit koji je sadašnji predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović dobio u Londonu, pišu Vijesti.

List navodi da je Đukanović 11. jula 2007. godine, nakon što je nakratko napustio državne funkcije i odlučio da se bavi privatnim biznisom, na ime svoje firme Capital Invest dobio kredit od milion i po EUR od londonske filijale grčke Pireus banke.

Kredit mu je omogućila firma Duška Kneževića Comsel Limited sa Kipra, koja je za taj aranžman kao kolateral položila keš depozit od milion i po EUR.

Tada su u Londonu potpisana dva ugovora, prvi o garanciji na milion i po EUR za kredit Capital investu, između Pireus banke i Comsel Limiteda. Iz tog ugovora, u koji su Vijesti i CIN imali uvid, vidi se da je Đukanović kao korisnik kredita dobio novac za Capital Invest zahvaljujući Kneževićevom novcu.

U ugovoru se jasno precizira da je banka tražila dodatnu garanciju za kredit i to u vidu keš kolaterala, koji je obezbijedila Kneževićeva firma Comsel Limited.

U ugovoru o garanciji se precizira da banka, ukoliko Đukanović ne vrati novac, ima pravo da se naplati isključivo preko keš kolaterala koji je položen kao depozit.

Takođe, tada je potpisan i ugovor o kreditu između Pireus banke i apital Investmenta, u kojem se preciziraju uobičajene stavke o uslovima vraćanja kredita i kamatama. Tu se navodi i da Đukanovi kredit treba da povuče do kraje 2007. godine.

List navodi da je Đukanović kredit iskoristio da kroz dokapitalizaciju kupi dio akcija Prve banke, čiji je najveći akcionar njegov brat Ao Đukanović.

Milo Đukanović, kako pišu Vijesti, 3. avgusta 2007. godine po privilegovanoj cijeni od 127 EUR preuzima akije Prve banke, putem dokapitalizacije. Istog dana su se na berzi akcije te banke kupovale po cijeni od 188 EUR za jednu.

Capital Invest je čitav kredit Pireus banke potrošio za sticanje 11,66 hiljada akcija banke, za šta je plaćeno 1,49 miliona EUR.

Najčitanije