fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKompanije poput Končara najbolji ambasadori hrvatske privrede

Kompanije poput Končara najbolji ambasadori hrvatske privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanije poput Končara najbolji su ambasadori hrvatske privrede u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović i dodao da se to preduzeće pozicioniralo kao partner u izgradnji crnogorskog elektroenergetskog sistema.

„Za poštovanje su projekti poput hidroelektrana Perućica i Glava Zete, koje ste izgradili i na taj način se pozicionirali kao partner u izgradnji elektroenergetskog sistema Crne Gore. S obzirom na to da se energetika ubraja u vodeće pokretače privrede, te da se planira izgradnja novih postrojenja, nadamo se da će Končar svojim znanjem i mogućnostima doprinijeti novoj fazi razvoja u Crnoj Gori”, poručio je Golubović.

On je na poslovnom skupu Končara u Podgorici, kojem su prisustvovali resorni crnogorski ministri iz sektora ekonomije, finansija i saobraćaja i pomorstva, kazao da trgovinska razmjena između dvije zemlje ima uzlazni trend.

„Očekujem da će ovaj događaj doprinijeti jačanju veza između Hrvatske i Crne Gore“, rekao je Golubović.

Predsjednik uprave Končara, Gordan Kolak, saopštio je da je malo kompanija u regiji koje se, poput te hrvatske, mogu pohvaliti skoro stogodišnjom tradicijom, tokom koje su dobili povjerenje kupaca u više od 100 zemalja svijeta na svim kontinentima.

„Ponosni smo što je na tržištu Crne Gore Končar svoj ugled uspješno počeo graditi prije 70 godina. Vjerujemo da svojim iskustvom, stručnim znanjem i proizvodnim mogućnostima, možemo odgovoriti na izazove daljeg razvoja elektroenergetskog sistema te željezničkog prevoza Crne Gore”, saopštio je Kolak.

U narednih pet godina Crnu Goru očekuje veliki investicioni ciklus, pa je sastanak bio prilika za razgovor o projektima u energetskom i saobraćajnom sektoru, ali i o obrazovanju i stručnom usavršavanju mladih.

Osim predstavnika Vlade, akademske zajednice i poslovnih partnera Končara u Crnoj Gori, prezentaciji proizvodnih i tehnoloških mogućnosti prisustvovali su i čelni ljudi crnogorskih kompanija iz oblasti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, kao i iz oblasti saobraćaja.

Tokom proteklih decenija, Končar je na crnogorskom tržištu prisutan u oblasti transporta – modernizacija lokomotiva i energetike.

Društva grupe Končara realizovala su brojne projekte izgradnje hidroelektrana i isporučila generatore, transformatore i ostalu opremu iz proizvodnog programa hrvatske kompanije za hidroelektrane Perućica, Piva, Liverovići i Glava Zete.

Grupa Končar proizvodi opremu i postrojenja za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, šinska vozila i opremu za željezničku infrastrukturu.

Končar takođe djeluje u oblasti istraživanja i razvoja, ICT-a i digitalizacije, laboratorijskih ispitivanja i sertifikacije.

Najčitanije