fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKompleksna ponuda preduslov produženja sezone

Kompleksna ponuda preduslov produženja sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stvaranje kompleksne turističke ponude Crne Gore, kao povezane cjeline primorja i sjevera, predstavlja najbolju mogućnost za produženje sezona, ali i pružanje razvojnih impulsa sjevernom regionu, saopštili su iz Privredne komore (PKCG).

Predstavnici Odbora Udruženja turizma PKCG kazali smatraju da je povezivanje turizma i poljoprivrede neophodno za obezbjeđenje veće prepoznatljivosti crnogorske turističke ponude.

»Komplementarnost poljoprivrede sa turizmom ima sve veći značaj budući da širokim izborom domaćih proizvoda obogaćuje turističku ponudu i čini je jedinstvenom, tako da turizam kroz afirmaciju nacionalne kuhinje i specifičnih crnogorskih proizvoda, postaje snažan generator razvoja poljoprivrede«, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Odbora.

Oni su dodali da tradicionalni proizvodi viskog kvaliteta upotpunjuju turističku ponudu, dok se povezivanje poljoprivrede i turizma ogleda i u razvoju seoskog turizma, naročito u sjevernem dijelu Crne Gore.

»Kroz razvoj tih djelatnosti stvaraju se materijalno-ekonomske pretpostavke za brži privredni razvoj i podizanje kvaliteta života. Svi učesnici u tom procesu treba da imaju u vidu potrebu sagledavanja učešća sektora poljoprivrede kroz turističku ponudu, kao i konkretne aktivnosti na povezivanju ponude i tražnje, poput obezbjeđivanje kvaliteta, kvantiteta i kontinuiteta ponude, bolje povezanosti s poljoprivrednim proizvođačima, kreiranja zajedničkih projekata za proizvodnju domaće hrane i promocije brenda Dobro iz Crne Gore«, naveli su iz PKCG.

Oni su podsjetili da je u aprilu prošle godine počeo zajednički program Vlade i PKCG pod nazivom Kupujmo domaće, koji ima za cilj da posebnim obilježavanjem proizvoda u objektima trgovačkih lanaca poboljša poziciju i vidljivost domaćih proizvoda na crnogorskom tržištu.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije (NTO), Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i PKCG su, u nastavku realizacije projekta, potpisali sporazum u cilju promocije saradnje proizvođača, distributera i turističke privrede u realizaciji druge faze projekta pod nazivom Domaći ukusi, čiji je cilj da se u narednom periodu ukaže na značaj turizma za bolji plasman domaćih proizvoda

Iz PKCG su saopštili da ovogodišnju ljetnju sezonu obilježava i ponavljanje nekih neriješenih situacija iz prethodnih godina na koje je turistička privreda ukazivala, a koje značajno umanjuju kvalitet ponude.

Oni su podsjetili da su se uobičajene nepravilnosti odnosile na nelegalno izdavanje smještaja, prodaju izleta na šetalištu, buku, nelegalan rad ugostiteljskih i privremenih objekata, neizdavanje fiskalnih računa, lošu komunalnu i lokalnu infrastrukturu.

»Turistička privreda smatra da je za prevazilaženje tih nedostataka neophodno blagovremeno početi sa pripremama sezona. Potrebno je drugačije upravljati tokovima turizma uz kreiranje kalendara aktivnosti kojim bi se uskladila oblast izgradnje sa odvijanjem sezone i potrebama turističke privrede«, rekli su iz PKCG.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije