fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKomunikacioni i energetski sektor podstakli indekse

Komunikacioni i energetski sektor podstakli indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, uprkos napetostima na Bliskom istoku, a najviše su porasle cijene dionica u komunikacionom i energetskom sektoru.

Dow Jones ojačao je 68 bodova ili 0,24 odsto, na 28.703 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 odsto, na 3.246 poena, a Nasdaq indeks 0,56 odsto, na 9.071 bod, prenosi Hina.

Na samom početku trgovanja ti indeksi su skliznuli u negativno područje, zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u vazdušnom udaru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a Iran najavio osvetu.

Međutim, ubrzo se tržište stabilizovalo, pa su indeksi nadoknadili početne gubitke.

„Geopolitičke napetosti spustile su indekse s rekordnih nivoa u petak, međutim kako u međuvremenu nije bilo eskalacije sukoba, tržište je završilo s dobicima. To se zahvaljuje početku nove godine i prilivu svježeg kapitala na tržište”, kazao je strateg u firmi Robert W. Baird, Michael Antonelli.

Najviše je porastao S&P 500 indeks komunikacionog sektora, 1,2 odsto. Pritom je cijena dionice Alphabeta, krovne kompanije Googlea, skočila 2,7 odsto, nakon što su analitičari Pivotal Researcha preporučili kupovinu te dionice.

Među najvećim je dobitnicima bio i energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte jer se ulagači plaše da bi napetosti na Bliskom istoku mogle naštetiti snabdjevanju naftom s tog područja.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 odsto, na 7.575 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,7 odsto, na 13.126 poena, a pariski CAC 0,51 odsto, na 6.013 bodova.

Najčitanije