fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrola optužnice 18. aprila

Kontrola optužnice 18. aprila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kontrola optužnice protiv biznismena Duška Kneževića i njegovog saradnika Đorđa Đurđića zbog osnovane sumnje da su nezakonito izdali garancije Atlas banke na iznos od 12,5 miliona EUR zakazana je za 18. april, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

Optužnim aktom Kneževiću se stavlja na teret da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, a Đurđiću zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Prema ranijem pisanju Pobjede, Knežević je odbio da Atlas banci, u kojoj je većinski vlasnik, vrati ukupno 15,2 miliona EUR koliko je koštala garancija sa zateznom kamatom za njegove poslove sa kompanijom Kaspia Property, a što je potvrđeno i presudom Apelacionog, kasnije i odlukom Vrhovnog suda.

Vlasnici Kaspie, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, isplatili su Kneževiću 12,5 miliona EUR za kupovinu hotela Princes.

List piše da je na nagovor Kneževića, Atlas banka izdala garancije za taj novac koji, međutim, nikada nije prebačen na račun Atlas banke. Knežević je osam miliona EUR od Azerbejdžanaca uzeo na ruke, a 4,5 miliona uplaćeno je na njegova dva računa polovinom januara 2014. godine.

Kako je kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, aktivirana je garancija Atlas banke. Garancija je aktivirana po nalogu Privrednog suda u Podgorici pred kojim su Azerbejdžanci pokrenuli spor protiv Kneževića.

Knežević i Đurđić su u sporu tvrdili da Azerbejdžanci nikada nijesu dali ni centa i da se nije radilo o pravoj garanciji nego o nacrtu garancije.

Pravosnažna presuda u korist Kaspie Property donesena je krajem prošle godine, pa je
banka platila 12,5 miliona EUR, iznos na koji je glasila garancija i 2,7 miliona EUR na ime zatezne kamate Kneževićevog duga.

Izvršenje te presude i istraga Specijalnog tužilaštva u vezi sa poslovanjem e-komerca Atlas banke, čija je posljedica izuzimanje 63 miliona EUR od Višeg suda, gurnuli su banku u privremene mjere, a prošle sedmice je Centralna banka proglasila stečaj u toj banci.

Knežević se pod istragom Specijalnog tužilaštva našao zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama. On je nedostupan crnogorskim vlastima, pa je za njim raspisana crvena međunarodna potjernica.

Najčitanije