fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontrolišu Pomorski saobraćaj

Kontrolišu Pomorski saobraćaj

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Inspektori Uprave za inspekcijske poslove (UIP) obavljaju nadzor u kompaniji Pomorski saobraćaj, čiji je menadžmenta, prema pisanju Dana, primoravao zaposlene da potpišu blanko ugovor o sporazumnom raskidu radnog odnosa.

„Inspekcijski nadzor je u toku“, saopštili su listu iz Uprave.

Poslovodstvo kompanija, čiji su vlasnici braća Dušan i Dejan Ban, zaposlenima je nudilo novi ugovor o radu čiji je sastavni dio i blanko otkaz.

Dan je, u međuvremenu, došao do jedne od izjava koja je pisana na papiru A4 bez memoranduma, pečata i potpisa odgovornog u preduzeću.

U aktu koji je sročen 1. avgusta od zaposlenog se traži da potpiše izjavu da saglasno članovima Zakona o radu nema nikakvih novčanih potraživanja prema poslodavcu po osnovu rada i radnog odnosa koja proizilaze iz prethodnog ugovora o radu, te da im je naknada zarade u potpunosti i redovno isplaćivana po tom ugovoru o radu.

Novi ugovor o radu sa blanko otkazom i izjavu da zaposleni prema firmi nemaju dodatna potraživanja odbija da potpiše najveći dio od stotinak zaposlenih u Pomorskom saobraćaju.

S obzirom na to da nemaju sindikalnu organizaciju, ni kolektivni ugovor, kako bi zaštitili svoja prava radnici su angažovali advokata.

Rukovodstvo Pomorskog saobraćaja objasnilo je radnicima da se ugovori potpisuju jer firma više nije akcionarsko već društvo sa ograničenom odgovornošću. Radnici tvrde da Ban u posljednje vrijeme sprovodi nad radnicima „čistu silu” i dijeli neosnovane otkaze.

Zbog takvih otkaza 13 radnika je tužilo firmu, neki su sudski dobili obeštećenja, a sud je za troje radnika naložio firmi da ih vrati na posao. Кako bi spriječio podnošenje novih tužbi, Pomorski saobraćaj je u aktuelne ugovore o radu uvrstio i novu odredbu – da zaposleni nema potraživanja prema poslodavcu.

Najčitanije