fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKorisnici zadovoljni kvalitetom usluga

Korisnici zadovoljni kvalitetom usluga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Korisnici elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori pokazali su visok nivo zadovoljstva kvalitetom usluga, pokazalo je istraživanje koje je tokom godine sprovedeno za potrebe Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Stepen zadovoljstva kvalitetom usluga fiksne telefonije je na nivou 76,4 odsto, uslugama pristupa internetu je zadovoljno 83,9 odsto, dok je kvalitetom ponude TV programa zadovoljno 73,7 odsto ispitanika”, navodi se u saopštenju EKIP-a.

Predstavnici EKIP-a su dodali da je zadovoljstvo korisnika mobilne telefonije izuzetno visoko i iznosi 88,8 odsto.

“Sva dosadašnja istraživanja tog tipa, koja godišnje sprovodi EKIP, pokazuju da su korisnici u Crnoj Gori zadovoljni kvalitetom usluga koje im pružaju operatori elektronskih komunikacionih usluga”, rekli su iz tog regulatora.

Oni su saopštili i da se na osnovu mjerenja parametara kvaliteta i sprovedenih istraživanja može zaključiti da operatori u Crnoj Gori pružaju elektronske komunikacione usluge visokog kvaliteta.

EKIP je, u cilju obezbjeđenja praćenja i unapređenja kvaliteta usluga, propisao parametre kvaliteta i način njihovog mjerenja, čije rezultate operatori objavljuju na svojim internet stranicama i dostavljaju ih regulatoru. Na osnovu dostavljenih izvještaja operatora, EKIP objavljuje uporedni pregled vrijednosti parametara kvaliteta usluga u fiksnoj i mobilnoj elektronskoj komunikacionoj mreži.

Poređenjem pojedinih parametara za treći kvartal utvrđeno je da se vrijeme uspostavljanja usluge na fiksnoj lokaciji za 95 odsto uspostavljenih usluga kreće od jednog dana kod SE Tehnica do 9,15 dana kod Crnogorskog Telekoma.

Učestalost kvarova po pristupnoj liniji kreće se od 1,72 odsto kod Mtela do 9,72 odsto kod Telemacha, dok se vrijeme njegovog otklanjanja za 80 odsto slučajeva kreće se od dva sata kod TeleEye Montenegro do 72 sata kod Orion Telekoma.

Vrijeme odziva službe za korisnike iznosi od deset sekundi kod TeleEye Montenegro do 51 sekunde kod Orion Telekoma, dok je učestalost prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa od 0,01 odsto kod Orion Telekoma do jedan odsto kod Telemacha.

„Pokrivenost signalom mobilnih mreža je na izuzetno visokom nivou. Prema proračunima EKIP-a pokrivenost stanovništva GSM signalom (2G) kod Telenora iznosi 97,63 odsto, kod Crnogorskog Telekoma 97,46 odsto, a kod Mtela 97,13 odsto“, navodi se u saopštenju.

Pokrivenost stanovništva UMTS signalom (3G), kod Telenora je 96,43 odsto, kod Crnogorskog Telekoma 96,02 odsto, a kod Mtela 95 odsto. Pokrivenost stanovništva LTE signalom (4G), kod Crnogorskog Telekoma iznosi 96,82 odsto, kod Telenora 96,28 odsto, a kod Mtela 93,38 odsto.

„U mobilnoj mreži se učestalost raskinutih veza kreće od 0,15 odstio kod Telenora do 0,32 odsto kod Mtela, dok je učestalost neuspješnih poziva od 0,17 odsto kod Crnogorskog Telekoma do 0,37 odsto kod Mtela. Vrijeme odziva službe za korisnike se kreće od 23,68 sekundi kod Mtela do 35,91 sekundi kod Telenora“, navodi se u saopštenju.

Učestalost prigovora/pritužbi u vezi ispravnosti računa je u opsegu od 0,01 odsto kod Mtela do 0,16 odsto kod Telenora, dok je isti taj parametar za prepaid korisnike u opsegu od 0,01 odsto kod Telenora do 0,04 odsto kod Crnogorskog Telekoma.

Iz EKIP-a su rekli da je na kraju trećeg kvartala 55,59 odsto pretplatnika koristi brzine pristupa internetu koje su veće od 30 megabita po sekundi (Mb/s), a manje od 100 Mb/s, dok 10,98 odsto pretplatnika koristi brzine pristupa jednake ili veće od 100 Mb/s.

„To pokazuje da korisnici u sve većoj mjeri koriste takozvani pristup internetu velikim brzinama, što je omogućeno razvojem fiksnih elektronskih komunikacionih mreža, koje su bazirana na pristupnim mrežama sa optičkim vlaknima“, saopštili su iz EKIP-a.

Najčitanije