fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeKorupcija prepreka za ozbiljna ulaganja

Korupcija prepreka za ozbiljna ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Snažnija borba protiv korupcije u Crnoj Gori osiguraće da se dođe do poboljšane investicione klime, ocijenjeno je u izvještaju Evropske komisije (EК) o ekonomskom stanju u Crnoj Gori.

To je, kako piše Dan, navedeno u procjeni uspješnosti primjene mjera iz Programa ekonomskih reformi Crne Gore, koju je napravila EК.

Crnoj Gori su, kako se konstatuje u dokumentu, potrebni dalji napori za jačanje vladavine prava, smanjenje neformalnog sektora, i borbu protiv korupcije. To će, smatraju u EK, osigurati da dođe do regulatornih poboljšanja, što će kao efekat imati poboljšanje investicione klime.

„Lokalne kompanije su nedovoljno integrisane u regionalnim i međunarodnim proizvodnim procesima. Potrebno je obezbijediti operativnu nezavisnost organa za davanje državne pomoći, u skladu sa zahtjevima procesa stabilizacije i pridruživanja, da bi se garantovalo stvaranje uslova za jednak tretman za potrošače i preduzeća. Uprkos tekućem radu, izazovi ostaju u oblasti vladavine prava“, navodi se u izvještaju.

Iz EK su upozorili da korupcija nastavlja da bude ozbiljan problem.

U izvještaju se navodi da su političke smjernice o ekonomskom i finansijskom dijalogu koje je EU ranije dala, a koje se tiču strukturnih reformi u Crnoj Gori, samo djelimično implementirne.

„Javni dug je na strmoj uzlaznoj putanji i fiskalna održivost je razlog za ozbiljnu zabrinustost, jer može dodatno pojačati potrebu za refinansiranjem od ove godine“, rekli su iz EK.

Oni smatraju da iako je Crna Gora bila uspješna u privlačenju konstantno visokog protoka stranih direktnih investicija, potrebni su dodatni napori za jačanje vladavine zakona, smanjenje neformalnog sektora i borbu protiv korupcije.

„Nedavni napredak na daljem poboljšanju poslovnog okruženja je više postepen, uključujući i zbog kašnjenja u sprovođenju planiranih reformi. Preduzeća, takođe, nastavljaju da se žale da je ishod sudskog postupka povremeno teško predvidjeti zbog nedosledne sudske prakse, dužine postupka izvršenja i mogućeg neizvršenje sudskih naloga. Međutim, trajanje postupka izvršenja je poboljšano, nakon uvođenja sistema javnih izvršitelja“, ocijenjeno je u izvještaju EK.

Najčitanije