fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKostić: Ekonomija se kreće u dobrom smjeru

Kostić: Ekonomija se kreće u dobrom smjeru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska ekonomija se kreće u dobrom smjeru i bez sumnje je u boljem stanju nego prije dvije godine, ali ne treba biti euforičan, saopštio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“Crnogorska ekonomija je bez sumnje u odnosu na prije dvije godine u daleko boljem stanju sa, što je naročito važno, mnogo boljim izgledima – ma koliko neke negativnosti umanjivale ukupan rezultat i nastojanja Vlade”, rekao je Kostić za Pobjedu.

On smatra da je za ocjenu rada Vlade u dvogodišnjem periodu potrebno imati na umu odakle je krenula i sa kakvim makroekonomskim indikatorima je startovala, a to su visok dug i budžetski deficit, visoka nezaposlenost, jenjavanje stranih investicija i prenapregnute javne finansije sa slabim izgledima.

“Javni dug je do danas porastao i vjerujem da će rasti još. I dalje je visok budžetski deficit, ali sa realnim izgledima za značajno smanjenje, nezaposlenost je značajno smanjena – preko četiri odsto. Javne finansije su u fazi konsolidacije i taj će proces potrajati, ali su u boljem stanju i sa znatno boljim izgledima nego prije”, kazao je Kostić.

On je naveo da poreski prihodi rastu, što govori i o funkcionalnijoj organizaciji poreskih službi.

“Strane direktne investicije su porasle oko 50 odsto, što je izuzetno značajno, imajući u vidu njihov trend od ranije. I u turizmu resorno Ministarstvo i naročito Nacionalna turistička organizacija adekvatno odgovaraju na rastući turistički talas u svijetu i bilježi stalni rast, što je Crnu Goru uvrstilo u sada već poznate turističke destinacije širom Evrope i svijeta”, rekao je Kostić.

On smatra da to nije za zanemariti, budući da se može reći da je turizam umnogome doprinio ekonomskom oporavku i da znatno doprinosi ublažavanju platnobilansne neravnoteže koja bi, da toga nema, mogla biti znatnije potencirana.

Kostić je saopštio da se osnovni generator budžetskog deficita – tekuća potrošnja, drži pod kontrolom. Eksterna neravnoteža, odnosno rast uvoza nad izvozom je još izuzetno velika i nepovoljna, iako ima pomaka, ali malih.

“Rezultat, odnosno sublimirajući izraz pozitivnih promjena je dinamičan ekonomski rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stopi od 4,8 odsto, što u ovim uslovima predstavlja vrlo snažan rast, a njegov nastavak se očekuje i u narednoj godini”, kazao je Kostić.

On je ocijenio da su makroekonomski indikatori, osim javnog duga i ekesterne neravnoteže između uvoza i izvoza, znatno poboljšani.

Najčitanije