Kreću u realizaciju druge faze projekta Energetski efikasan dom

71

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije pokrenuće naredne sedmice drugu fazu projekta Energetski efikasan dom, kojom će pod veoma povoljnim finansijskim uslovima, odnosno beskamatnim kreditima, pomoći građanima da na svojim domovima primijene mjere energetske efikasnosti.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost u Ministarstvu, Marko Radulović, kazao je agenciji Mina-business da mjere enegetske efikasnosti, koje se mogu realizovati kroz projekat, podrazumijevaju ugradnju termoizolacije na fasadama – demit fasada, energetskih prozora i energetski efikasnih sistema za grijanje na pelet.

“Novina u odnosu na prethodnu fazu je što ćemo kroz ovaj projekat omogućiti ne samo nabavku energetski efikasnih izvora toplote – kotlova, već i kompletne instalacije koja je neophodna za razvoj toplote – radijatora, cijevi i ostalih matrijala”, rekao je Radulović.

On je saopštio da građani mogu aplicirati za beskamatne kredite do deset hiljada EUR na period otplate do šest godina.

Ministarstvo će snositi sve troškove vezane za obradu kredita, kao i troškove kamate. Projekat se realizuje sa dvije partnerske banke – Lovćen i Hipotekarnom, kao i sa šest kompanija – Veneta plamen, Home systems, Plam inženjering, Mikromont, Energos i konzorcijum LD Gradnja-Cerovo.

Radulović je rekao da je postupak realizacije projekta predviđen u nekoliko koraka.

“Zanteresovani građani treba da podnesu Ministarstvu zahtjev za učešće u ovom projektu i odgovarajuću dokumentaciju. Od dokumentacije je, za postojeće objekte, potrebno podnijeti posjedovni list na kome se jasno vidi da je objekat legalan. Ukoliko je objekat u procesu legalizacije treba dostaviti potvrdu da je objekat u legalizaciji”, objasnio je Radulović.

Ukoliko je objekat u izgradnji neophodno je da se dostavi ovjeren ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

“Pored toga neophodno je da građani dostave i ponudu od kvalifikovanih ponuđača. Prvi korak jeste da građani kontaktiraju kvalifikovanog ponuđača, koji bi došao u objekat, uzeo nophodne mjere, odnosno dimenzije i sačinio ponudu koja će predstavljati kompletan obim radova koje planira da izvede”, saopštio je Radulović.

Sa takvom ponudom i dokumentacijom o podobnosti objekta, građanin podnosi zahtjev Ministarstvu lično ili na mejl [email protected]

„Po dobijanju potvrde o kvalifikovanosti građana za učešće u projektu, građanin tu potvrdu, zajedno sa ponudom, podnosi u jednu od dvije banke. Po dobijanju odobrenja za kredit banka obavještava izvođača radova da je kredit odoben i da mogu da krenu u realizaciju projekta“, rekao je Radulović.

Nakon završetka radova banka prenosi sredstva firmi koja je izvodila radove, a Ministarstvu ispostavlja račun za kamatu i troškove obrade kredita, dok građanin plaća glavnicu.