Krivične prijave protiv 156 preduzeća i pojedinaca

153
ilustracija, Pixabay

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Službenici policije su od početka godine, u okviru operativnog projekta Evazija, podnijeli nadležnim tužiocima krivične prijave protiv 156 pojedinaca i kompanija, zbog sumnje da su krivičnim djelima iz oblasti privrednog kriminaliteta oštetili državni budžet za oko 1,52 miliona EUR.

Projekat Evazija se odnosi na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta u vezi sa nezakonitostima u postupku likvidacije preduzeća, kao i utajom poreza i doprinosa.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, nadležnim tužiocima podnijete su 134 krivične prijave protiv 156 pojedinaca i kompanija za 147 krivičnih djela.

„Posljednja takva krivična djela procesuirana su prije nekoliko dana, kada su policijski službenici, u zajedničkim aktivnostima u više gradova, u dijelu koji se odnosi na nezakonitosti u postupku likvidacije preduzeća, nadležnim tužiocima u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima i Herceg Novom podnijeli 30 krivičnih prijava protiv 35 osoba zbog osnovane sumnje da su počinila krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja i falsifikovanje službene isprave“, navodi se u saopštenju.

Ti osumnjičeni su, kako se sumnja, u svojstvu osnivača i izvršnih direktora preduzeća, naveli notare da ovjere izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je su kompanije imale prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi (PU), iako su znali da su podaci u izjavama neistiniti.

„Oni su zatim takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrijebili kao prave prilikom podnošenja zahtjeva PU za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije preduzeća, čiji su osnivači i izvršni direktori, pri čemu je pričinjena ukupna šteta za budžet u iznosu od 90,49 hiljada EUR“, dodaje se u saopštenju.

Policijski službenici provjeravaju poslovanje oko hiljadu kompanija.

Iz Uprave policije su najavili da se aktivnosti u sklopu operativnog projekta Evazija nastavljaju.