fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKrivične prijave protiv službenica banke

Krivične prijave protiv službenica banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Advokatski tim Atlas grupe podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivične prijave protiv službenice Atlas banke, Ljiljane Dragičević i brokerke Marine Mauer, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja pomaganjem.

Krivična prijava je podnijeta i protiv službenice Atlas banke, Olge Bogdanović, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Iz Press centra Atlas grupe saopšteno je da je Dragičević, kao organizator kriminalne organizacije, većem broju preduzeća korisnika e-komerc servisa, koji podrazumijeva prodaju proizvoda i usluga putem interneta prihvatanjem platnih kartica i sistema Visa International i MasterCard, organizovala postavljanje odgovornih osoba u novoregistrovanim firmama.

„Ona je na taj način vrbovala odgovorne osobe, angažujući članove svoje porodice, prijatelje i poznanike, kao i druge građane preko broker posrednice Marine Mauer. Naplaćivala je nezakonite provizije suprotno internim aktima Atlas banke i obavljala kontrolu postupanja imenovanih izvršnih direktora kao novih članova kriminalne organizacije u realizaciji kriminalnog plana i usmjeravala kriminalne aktivnosti mimo znanja odgovornih u banci“, objašnjeno je iz Atlas grupe.

Ona je u kontinuitetu angažovala osobe iz bliskog okruženja koji bi formalno bili registrovani kao izvršni direktori u novoosnovanim preduzećima, te je sa ostalim NN članovima kriminalne organizacije prikrivala tačne podatke koji su od značaja za pravilno prikazivanje strukture ostvarenog prometa.

„Organizovala je lažno prikazivanje podataka u vezi sa prometom novčanih sredstava, kao i druge podatke i informacije, stekavši pritom veliku protivpravnu imovinsku korist, čime je akcionarima banke nanijeta ogromna imovinska šteta”, navodi se u krivičnoj prijavi, koju je podnio advokat Zdravko Đukanović.

Krivična prijava protiv Bogdanović podnijeta je, jer je, obavljajući funkciju direktora Sektora za plasman u Atlas banci, dok je Tanja Terić bila privremeni upravnik, neovlašćeno iznosila podatke i poslovne tajne banke, koje su joj povjerene na čuvanje.

Ona je, kako se navodi, organizovala obavljanje kompenzacionih plaćanja na nezakonit način u ukupnom iznosu od 21,5 miliona EUR, zajedno sa Terić i guvernerom Centralne banke (CBCG), Radojem Žugićem. Na taj način je pričinjena velika šteta akcionarima banke.

“Bogdanović je, umjesto da postupa savjesno i u granicama ovlašćenja zbog očuvanja aktive banke, obavila nezakonita, kompenzaciona plaćanja, a zajedno sa Žugićem i Terićem zaustavila najveći dio komercijalnih aktivnosti banke i u velikoj mjeri ugrozila njenu aktivu“, navodi se u prijavi.

Na taj način su preduzete radnje kojima je akcionarima prouzrokovana šteta od 21,5 miliona EUR.

Najčitanije