fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKrizni porez ukalkulisati u plate zaposlenih

Krizni porez ukalkulisati u plate zaposlenih

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Krizni porez, koji je ukinut od januara, sada mora biti ukalkulisan u zarade zaposlenih, saopštio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković.

On je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) kazao da ukoliko poslodavci to ne budu uradili, moraće da pokrenu procese.

“Krizni porez je uveden kao privremen. Ako je nešto uvedeno kao privremeno, onda mora da se vrati na pređašnje stanje. Ako to neko neće da uradi, mi ćemo morati kao mnogo puta do sada to pravo dokazujemo pred sudom”, rekao je Keković.

Krizni porez, koji je ukinut od januara, poslodavci moraju iskoristiti za povećanje zarada, jer je obračunavan na teret zaposlenog, kazali su ranije iz Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata, prenosi portal RTCG.

Krizni porez uveden je 2013. i iznosio je 11 odsto na bruto zarade veće od 766 EUR, odnosno 500 EUR neto.

“Krizni porez je uveden na dohodak građana zaposlenih. Po našem mišljenju krizni porez mora da se ukalkuliše u zarade zaposlenih. Ako je nešto uvedeno kao privremena mjera, to je privremeno trpno stanje, kad to trpno stanje prođe, valjda treba da se vrati u pređašnje”, rekao je Keković.

Potpuno je logično, kako je kazao, da se krizni porez, odnosno dio zarade koji je uziman od plata, ukalkuliše u zarade radnika.

Najčitanije