fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKroz tunel prošlo 1,77 miliona vozila

Kroz tunel prošlo 1,77 miliona vozila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kroz tunel Sozina je od početka godine do 14. avgusta prošlo 1,77 miliona vozila, što je 1,34 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštio je izvršni direktor kompanije Monteput, Jonuz Mujević.

“Monteput je naplatom prolaska kroz tunel Sozina od početka godine do polovine avgusta ostvario prihod od 6,02 miliona EUR, što je 2,34 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem period”, kazao je Mujević Pobjedi.

Prema njegovim riječima, kroz Sozinu je u periodu od 1. do 14. avgusta prošlo 203,42 hiljade vozila. To je 2,88 manje nego prošle godine u istom periodu.

“U tom periodu je od naplate putarine prihodovano 655,27 hiljada EUR, odnosno tri odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu”, rekao je Mujević.

On je naveo da je rekordan broj prolazaka od otvaranja tunela zabilježen ove godine.

“To se desilo 21. jula kada je kroz tunel Sozina prošlo 17,84 hiljade vozila”, saopštio je Mujević.
Kroz tunel je, kako je naveo, od puštanja u upotrebu, jula 2005. godine prošlo 32,44 miliona vozila.

“Ukupni prihodi Monteputa od uvođenja putarine kroz Sozinu iznose 108 miliona EUR”, precizirao je Mujević.

Od 2005. godine kompanija Monteput otplaćuje kredit za izgradnju tunela Sozina, tunela Raš i prilaznih saobraćajnica.

Ukupna vrijednost kreditnog zaduženja kod Evropske investicione banke iznosi 41,28 miliona EUR, od čega se 24 miliona EUR odnosi na glavnicu i 17,28 miliona EUR na kamatu.

“Do sada je Monteput iz sopstvenih prihoda kroz redovno servisiranje kredita isplatio 23,6 miliona EUR. Preostali dug iznosi 17,67 miliona EUR, od čega obaveza za glavnicu iznosi 14,14 miliona EUR, a za kamatu 3,5 miliona EUR”, objasnio je Mujević.

U izgradnju tunela Sozina uloženo je 74 miliona EUR.

Mujević je, objašnjavajući zašto i tokom ove turističke sezone dolazi do zastoja i gužvi ispred tunela, kazao da je iz bezbjednosnih razloga, u skladu sa tehničkim propisima i standardima, zabranjeno zaustavljanje vozila u tunelu.

“Kada dođe do zagušenja saobraćaja, usljed poznatih gužvi u špicu turističke sezone, na raskrsnici Sutomore i raskrsnici Virpazar dešava se da se formiraju kolone do samog ulaza u tunel Sozina. U tim slučajevima po automatizmu dolazi do zatvaranja tunela”, kazao je Mujević.

On je dodao da ta zatvaranja tunela nijesu duža od dva do pet minuta, kao i da je isključivi razlog za zatvaranje tunela i zadržavanje vozila propusnost za saobraćaj pomenutih saobraćajnica.

Mujević smatra da je uvođenjem još jedne trake za naplatu u prošloj godini postignuta značajna propusna moć na naplatnim rampama tunela Sozina, tako da je vrijeme naplate i zadržavanja u naplati svedeno na minimum.

U jeku turističke sezone, kada su u pitanju povećane frekvencije saobraćaja, protivpožarna služba, vozila i sredstva moraju biti u tunelu iz preventivnih razloga.

“Ubijeđeni smo da bi, rješavanjem režima saobraćaja kroz Sutomore, prestala potreba za zatvaranje tunela jer bi se obezbijedila veća propusna moć na prilaznim saobraćajnicama tunela Sozina”, zaključio je Mujević.

Najčitanije