fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeKvalitetnije napajanje za potrošače električne energije

Kvalitetnije napajanje za potrošače električne energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Puštanje u pogon dalekovoda Lastva-Čevo značiće mnogo za dalji razvoj turizma i industrije u Crnoj Gori, a trasa je birana u skladu sa ekološkim i socijalnim aspektima projekta podmorske interkonekcije države sa Italijom, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Savjetnik izvršnog direktora u CGES-u, Vladimir Bojičić, rekao je da je ta kompanija, nakon uspješnog puštanja u probni pogon trafostanice Lastva krajem prošle godine, 2. aprila pustila u pogon i dalekovod Lastva-Čevo.

„Ova dva projekta su sastavni dio velikog infastrukturnog projekta, koji podrazumijeva povezivanje elektroenergetskih sistema Italije i Crne Gore. Na ovaj način CGES je, u saradnji sa državom, ispunio sve ugovorene obaveze, koje je naša kompanija imala prema italijanskom partneru”, kazao je Bojičić PR Centru.

On je naveo da su tako 3. aprila omogućili da italijanski partner, nesmetano, nastavi sa ispitivanjima postrojenja, koje predstavlja sastavni dio interkonekcije između Crne Gore i Italije.

Pored razvoja južnog i sjevernog dijela Crne Gore, projektom će, kako je rekao, svim potrošačima električne energije biti omogućeno da imaju kvalitetnije i sigurnije napajanje.

„Biće omogućeno i da naša kompanija, u narednom periodu, ostvaruje bolje rezultate u dijelu smanjenja gubitaka u prenosnoj mreži. U svakom slučaju, CGES će biti bolje pozicioniran u mreži prenosnih kompanija, zbog toga što ovaj projekat predstavlja i dio povezivanja sa Transbalkanskim koridorom i ideja je da energija sa regiona Balkana nađe put prema Italiji i u kontra smjeru“, objasnio je Bojičić.

Vrijednost trafostanice Lastva i dalekovoda do Čeva je, kako je kazao, 60 miliona EUR.

„Ukupna vrijednost projekta sa izgradnjom dalekovoda od Čeva do Pljevalja, iznosi 106 miliona EUR. Ako poredimo sa ukupnom vrijednošću, koju trenutno CGES ima u osnovnim sredstvima, a koja iznosi oko 200 miliona EUR, moramo biti svjesni da će veličina i značaj projekta uticati ne samo na našu kompaniju, nego i na državu da i dalje nastavi u pravcu razvijanja prenosne mreže, kao i industrije u Crnoj Gori“, smatra Bojičić.

Šef Službe za razvoj u CGES-u, Dragan Perunović, kazao je da su 400 kilovoltnim (kV) dalekovodima povezane trafostanice Trebinje i Podgorica 2, a u toku su radovi na delekovodu od Čeva do Pljevalja.

„Tako da su, u okviru ovog projekta, planirana dalja povezivanja sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, u širem Transbalkanskom projektu. Inače, u pitanju su dva dalekovoda do Čeva dužine oko 35 kilometara, na rastojanju od stotinak metara. Podignuto je preko 200 stubova, ugrađeno skoro pet hiljada tona čelične konstrukcije i instalirano oko 800 kilometara provodnika“, naveo je Perunović.

Trasa od Grblja do Čeva je, kako je kazao, birana da se maksimalno uvaže ekološki i socijalni aspekti projekta.

Perunović je, govoreći o trafostanici Lastva, saopštio da je u pitanju najmodernija tehnologija, gasom izolovano postrojenje, koje je ekološki i socijalno prihvatljivo.

„Trafostanica ima snagu 2X300 megavolt ampera (MVA) i predstavlja značajnu tačku za budući razvoj turističkog sektora u Crnoj Gori, kao i za poboljšanje pouzdanosti potrošača u ovom regionu“, rekao je Perunović.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...