fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKvalitetnijom primjenom zakona do novih radnih mjesta

Kvalitetnijom primjenom zakona do novih radnih mjesta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kvalitetnija primjena zakona i poboljšanje regulative doprinijeli bi otvaranju novih radnih mjesta, povećanju zaposlenosti i poboljšanju kvaliteta života građana, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i skupštinskog Odbora za zdravstvo rad i socijalno staranje.

Delegacija Odbora, na čelu sa predsjednikom Suadom Numanovićem, boravila je u radnoj posjeti Zavodu i sa njegovim direktorom Suljom Mustafićem razgovarala o aktuelnom stanju u oblasti zapošljavanja.

Mustafić i Numanović su, kako je saopšteno iz ZZZ, ocijenili da je poseban akcenat neophodno staviti na rješavanje nezaposlenosti mladih, uspostavljanje kompatibilnosti na tržištu rada i suzbijanje sive ekonomije.

„Veoma je važno da je Zavod dobio podršku iz Skupštine za mjere i aktivnosti koje sprovodi. Takođe, čuli smo i veoma korisne primjere i sugestije gdje bi naše mjere trebalo unaprijediti“, rekao je Mustafić.

Na sastanku je razgovarano o programu stručnog osposobljavanja, kreditima koje je raspodijelio Zavod u prethodnom periodu, bespovratnim grantovima dobijenim od Evropske komisije (EK), programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

„Sve te programe i mjere je neophodno unaprijediti kako bi ukupna aktivna politika, koju sprovodi Zavod, bila još dostupnija građanima i rješavala evidentan, višegodišnji, problem nezaposlenosti. U fokusu treba da su nam mladi. Upravu tu kategoriju nezaposlenih, obrazovanih i kvalitetnih ljudi, treba da pokušamo zadržimo. Sve naše buduće aktivnosti treba da budu osmišljene s tim ciljem“, poručio je Mustafić.

Za Numanovića je ohrabrujuća tendencija pada nezaposlenosti u posljednje dvije godine.

On vjeruje da će u narednom periodu, kroz nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta, registrovana stopa nezaposlenosti biti još niža.

„Posebno smo se osvrnuli na nezaposlene mlade ljude. Dogovorili smo da svi, sistemski, moramo češće apelovati na poslodavce da stvaraju bolje uslove za mlade nezaposlene osobe i da učine sve, shodno svojim ekonomskim mogućnostima, da im i plate budu veće nego do sada. Vjerujem da je upravo to preventivni put njihovog bržeg zapošljavanja i ostanka u državi“, zaključio je Numanović.

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...