fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLansirali aplikaciju MojNovčanik

Lansirali aplikaciju MojNovčanik

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hipotekarna banka (HB) lansirala je novu, besplatnu aplikaciju MojNovčanik, kojom se omogućava plaćanje mobilnim telefonom putem NFC tehnologije.

Predstavnici HB su kazali da je u saradnji sa Mastercardom nastavljena praksa banke u uvođenju svjetskih tehnoloških inovacija na crnogorsko bankarsko tržište.

„Mjesto lidera se učvršćuje uvođenjem aplikacije MojNovčanik za android mobilne telefone koji imaju ugrađenu podršku za NFC, kojom se omogućava beskontaktno plaćanje na POS terminalima koji prihvataju Mastercard platne kartice“, objasnili su iz HB.

Aplikacija je dostupna svima koji posjeduju Visa ili Mastercard platnu karticu izdatu bilo gdje u svijetu.

Predstavnici banke objasnili su da korisnici treba da preuzmu i instaliraju aplikaciju MojNovčanik sa Google Play Storea i pokrenu je.

„Unutar aplikacije korisnici stvaraju virtualnu karticu ili više njih, tako što upisuju podatke sa fizičke kartice u naznačena polja, a sami postavljaju i numerički kod za verifikaciju – mPOS, koji se može koristiti za sve kartice koje klijent odluči da sačuva u novčaniku“, navodi se u saopštenju.

Iz banke su kazali da je bezbjednost aplikacije u skladu sa najvišim standardima međunarodnih kartičarskih organizacija, kao i da je to tržišna premijera Mastercard Digital Enablement Service (MDES) platforme za sigurnost plaćanja.

MDES, kako je objašnjeno, koristi najnaprednije platne tehnologije – EMV čip, tokenizaciju i enkripciju, kako bi se osigurala bezbjednost korisnika kartice. Sve Mastercard transakcije preko MDES servisa zaštićene su standardiziranim tokenom.

Iz banke su saopštili da je token niz brojeva koji mobilni uređaj koristi umjesto broja kartice odštampanog na plastičnoj kartici, što znači da se sam broj kartice nikada ne pokazuje, ne čuva ili dijeli sa nekim, što znači bolju sigurnost za korisnike.

„Beskontaktno mobilno plaćanje se obavlja tako što se mobilni telefon prisloni na beskontaktni terminal, na isti način kao što korisnici već plaćaju beskontaktnim karticama“, navodi se u saopštenju.

Direktor Sektora kartičnog poslovanja i naprednih kanala prodaje HB, Sejad Šehić, kazao je da nova aplikacija omogućava brzo, sigurno i beskontaktno plaćanje, uz pomoć mobilnog telefona.

„HB aplikacijom kreira svoje usluge u skladu sa svjetskim savremenim tehnologijama, omogućavajući klijentima bezbjednost i sigurnost. Od danas vaš mobilni telefon može da bude i vaš novčanik čime se vodilo računa o uštedi vremena. Još jedna velika pogodnost je što ćete imati samo jedan pin kod za plaćanje karticama koje su unijete u aplikaciju“, naveo je Šehić.

Direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, Jelena Ristić, saopštila je da je mobilno plaćanje vodeći trend u svetu platne industrije.

„Lansiranje ovog servisa u Crnoj Gori je dokaz da su građani spremni da brzo usvoje rešenja koja im omogućavaju jednostavniju, bržu i lakšu svakodnevnicu, ali i da je tržište spremno da odgovori na potrebe korisnika kartica“, rekla je Ristić.

Aplikaciju MojNovčanik mogu koristiti i građani koji nijesu klijenti HB, a njena prednost je što je dostupna klijentima bilo koje banke u Jugoistočnoj Evropi i što se u njoj mogu čuvati Mastercard i kartice ostalih brendova.

„U MojNovčanik može se ručno dodati kartica bilo koje druge domaće ili strane banke ili virtuelna Mastercard Premium Gift platna kartica. Virtuelna Mastercard Premium Gift platna kartica se kupuje u samoj aplikaciji sa unaprijed unijetom karticom Visa ili Mastercard“, saopšteno je iz banke.

U ponudi su, kako je navedeno, virtuelne kartice od 20, 50, 80, 100 i 150 EUR.

Iz HB su dodali da ne postoje dodatni troškovi prilikom plaćanja putem aplikacije MojNovčanik.

Najčitanije