fbpx
NaslovnicaMINA BusinessLP povukla amandman na Zakon o unutrašnjoj trgovini

LP povukla amandman na Zakon o unutrašnjoj trgovini

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Liberalna partija (LP) je povukla amandman na Predlog izmjena zakona o unutrašnjoj trgovini, s obzirom na to da nove izmjene Vlade suštinski predstavljaju njegovo prihvatanje, saopšteno je iz te stranke.

“Ambicija amandmana poslanika LP, Andrije Popovića na Predlog izmjena zakona o unutrašnjoj trgovini, koji je u fazi skupštinskog usvajanja, povodom zabrane rada nedjeljom i za dane državnih i drugih praznika, bila je da se zaštite poslovne djelatnosti sezonskog karaktera koje traju samo nekoliko mjeseci godišnje i od koje u Crnoj Gori i veliki dio stanovništva i živi”, navodi se u saopštenju LP.

Tu se, kako se dodaje, prije svega misli na suvenirnice, štandove, vitrine sa sladoledima, pićem i slična ponuda za turiste.

“Vlada koja je formalno odbila ovaj amandman, naknadnim je izmjenama zakona kroz izuzetke, ovaj predlog praktično prihvatila i on je postao sastavni dio Predloga zakona o unutrašnjoj trgovini. Dakle, nove izmjene Vlade kroz njihove amandmane suštinski su prihvatanje amandmana LP, zbog čega ga je Popović povukao iz skupštinske procedure”, rekli su iz LP.

Oni smatraju da je najvažnije da se po Zakonu o radu mora obezbijediti i zarada zaposlenima koji će raditi u izuzetim trgovinama nedjeljom ili državnim praznicima, posebno u dijelu uvećanja dnevnice zaposlenom na taj dan od 150 odsto.

“Isto tako, radnicima se mora sedmično nadoknaditi slobodan dan, a posebno će biti važna uloga inspekcija u sprovođenju ovih mjera”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije