fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMA osmi put nosilac IOSA sertifikata

MA osmi put nosilac IOSA sertifikata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines (MA) ove godine je, osmi put, uručen IOSA sertifikat koji se izdaje nakon kompleksne revizije koju obavi Međunarodna asocijacija redovnih avio-prevoznika (IATA).

Iz MA je saopšteno da su ovogodišnji auditori bili iz revizorske organizacije Wake iz Engleske, a provjerena je usaglašenost kompanije sa ukupno 927 standarda i preporučenih praksi.

“Kontrola je obuhvatala sistem upravljanja, letačku operativu, otpremanje leta, kabinsko osoblje, održavanje aviona, zemaljsko opsluživanje, prevoz tereta, kao i sistem bezbjednosti. Takođe, obavljen je uvid u školovanje naših letačkih posada na simulatoru, u školskom centru CAE Amsterdam”, navodi se u saopštenju MA.

IATA je međunarodna asocijacija redovnih avio-prevozilaca koja broji oko 290 članica u 120 zemalja svijeta, a koja je razvila standard nazvan IOSA (IATA Operational Safety Audit) koji je međunarodno priznat i prihvaćen standard avijacije.

“Cilj IOSA provjera je procjena i kontrola operativne bezbjednosti redovnih avio-prevozilaca. Jedan od zahtjeva da kompanija postane i ostane članica IATA-e je da uspješno prođe IOSA inspekciju”, precizirali su iz MA.

MA je serifikovan prema IOSA standardima od 2006. godine. Kompanija koja jednom dobije ovako važan sertifikat, dužna je da se svake dvije godine podvrgne rigoroznoj kontroli, a svako naredno obnavljanje sertifikata predstavlja dodatni izazov.

“Ispunjenje navedenih IOSA standarda je najbolja potvrda o nivou bezbjednosti i sigurnosti, kao i o kvalitetu rada operativnih službi MA”, rekli su iz kompanije.

Postojeći IOSA sertifikata validan je do 13. januara 2022. godine.

“Pored toga, MA implementirajući Zakon o vazdušnom saobraćaju primjenjuje i najstrožije procedure i standarde Evropske agencije za vazduhoplovu sigurnost (EASA), Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), Evropske konferencije za civilno vazduhoplovstvo (ECAC), a sve to pod detaljnom kontrolom i provjerom Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije