fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMANS: Jovanić štiti nezakonje stečajnog upravnika Solane

MANS: Jovanić štiti nezakonje stečajnog upravnika Solane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, odbio je pritužbu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kojom je traženo da se preduzmu mjere protiv stečajnog upravnika Solane „Bajo Sekulić“, Žarka Ostojića, čime se, kako smatraju, svrstao na stranu privatnih vlasnika preduzeća.

Iz MANS-a su rekli da su tražili da se preduzmu mjere protiv Ostojića zbog njegovog pokušaja da rasproda državnu zemlju koju je koristilo ulcinjsko preduzeće.

“Zbog sumnje da je takvim postupkom i nevršenjem svoje dužnosti zloupotrijebio službeni položaj, danas je podnesena krivična prijava i protiv Jovanića”, navodi se u saopštenju.

MANS je, kako se dodaje, polovinom aprila od Jovanića zahtijevao da preduzme zakonom propisane mjere protiv stečajnog upravnika zbog oglašavanja prodaje imovine Solane, uključujući i više od 15 miliona kvadrata državnog zemljišta na koje ulcinjsko preduzeće polaže pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine. Takođe, Jovaniću je sugerisano da, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, razmotri i podnošenje krivične prijave protiv Ostojića.

“Jovanić je u šturom odgovoru na pritužbu naveo da je ‘pribavio izjašnjenja postupajućeg sudije i upravnika’ u vezi sa predmetnom temom, i da je ‘brižljivom ocjenom dostavljenih izjašnjenja’ zaključio da je stečajni upravnik postupao u skladu sa zakonom, te da nema elemenata za pokretanje postupka. Kakve su sadržine bila izjašnjenja stečajnog upravnika, a na koji način i u kojoj mjeri ih je Jovanić analizirao i cijenio, ostaje nepoznato”, rekli su iz MANS-a.

Sa druge strane, kako su ocijenili, takvim (ne)postupanjem Jovanić je u svoju i zaštitu institucije kojom rukovodi stavio očigledno nezakonje koje sprovodi Ostojić, i koje će, ako se dovede do kraja, proizvesti neprocjenjivu štetu po javni interes.

Iz MANS-a su podsjetili da su četiri NVO u aprilu podnijele krivičnu prijavu protiv Ostojića, ali i protiv odgovornih iz upravae za imovinu i za nekretnine, kao i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, zato što je Ostojić 11. marta raspisao tender za prodaju imovine Solane, pri čemu je na prodaju oglasio i državnu zemlju koju je ulcinjsko preduzeće imalo pravo da koristi samo dok je proizvodilo so.

“To pravo prestalo je po proglašenju stečaja u kompaniji, s obzirom da ista više ne proizvodi so. Ipak, državni katastar još ne upisuje ko je stvarni vlasnik zemljišta, a postupak oko tog pitanja i dalje traje. Ono što je nesporno jeste da Solana nikad nije ni bila vlasnik zemljišta, već samo korisnik, a pravo na to polagali su na osnovu eksploatacije soli, kojom se više ne bave”, objasnili su iz MANS-a.

Prostor Solane je, kako se navodi, sa relevantnih domaćih i međunarodnih adresa odavno prepoznat kao ekstremno vrijedan, jer predstavlja utočište za veliki broj rijetkih vrsta ptica, ali i drugih biljnih i životinjskih vrsta. Tome u prilog govori i činjenica da traje proces njegovog proglašenja za zaštićeno područje i park prirode.

“Međutim, ono što eksperti sa više adresa jasno vide i pokušavaju da zaštite vrlo lako može biti obesmišljeno postupanjem nadležnih državnih institucija, uključujući i Privredni sud, koji se ovim postupkom jasno svrstao na stranu privatnih vlasnika preduzeća i njihovog profita”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije