fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMarković otvorio fabriku silumina

Marković otvorio fabriku silumina

Podgorica, (MINA) – Premijer Duško Marković otvorio je danas u Uniprom KAP-u fabriku silumine i poručio da je svaki novi proizvod u Crnoj Gori korak ka novom radnom mjestu, a samim tim i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života građana.

Projekat nove fabrike za proizvodnju aluminijskih legura u formi malih ingota, u vlasništvu Veselina Pejovića, vrijedan je više od deset miliona EUR i podrazumijeva otvaranje više desetina novih radnih mjesta.

Marković je kazao da je uzdizanje novog KAP-a pratila histerična želja da taj projekat ne uspije.

„Ali nova fabrika iz čijeg kruga će izlaziti proizvod koji može ići direktno u hale automobilskih ili avionskih giganata, prkosi skepticima i oponentima savremenog razvoja“, rekao je Marković.

On je poručio da je svaki novi proizvod u Crnoj Gori korak ka novom radnom mjestu, a svako novo radno mjesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života naših građana.

Marković je naglasio da je ova investicija i sve što je do sada urađeno, uključujući i nove razvojne programe, vrijedno poštovanja i neupitne institucionalne podrške.

„Ali za mene je jednako važan i vrijedan poštovanja otpor Pejovića i njegovog tima destrukciji, propagandi i klevetama iz najprizemnijih razloga, kako bi se osujetilo uzdizanje KAP-a domaćom pameti, energijom i odlučnošću.“, rekao je Marković.

Kako je dodao, Vladinom opredjeljenju i planovima da brzo razvija crnogorsku ekonomiju treba više ovakvih primjera.

„Treba da da ohrabri činjenica da smo poslije decenijskih zaostajanja, promijenili smjer kretanja u crnogorskoj industriji i ponovo počeli da hvatamo korak sa industrijskom proizvodnjom po mjeri potreba naše ekonomije“, istakao je Marković.

Prema njegovim riječima, savremeni put od prirodnog resursa do finalizovanog proizvoda je dug i nije racionalno gajiti ambicije da može biti zaokružen u nacionalnim okvirima.

Marković je rekao da to ne mogu ni mnogo moćnije ekonomije od crngoorske, ali da je dužnost svih da se, makar u pojedinim oblastima, poput aliminijumske industrije, što veći dio tog puta pređe sopstvenim snagama.

„Svjesni smo da se ne može izići uzdignute glave iz tržišne utakmice ukoliko temeljno ne mijenjamo i pristup, a ne samo zastarjele tehnologije. Od danas, sa novom fabrikom u okviru Uniprom KAP-a, možemo i korak dalje“, rekao je Marković.

Pejović je rekao da su se, od kada je Uniprom preuzeo KAP, sreli sa najvećom krizom aluminijske industrije.

Kako je naveo, loša reputacija tadašnjeg KAP-a, uz nerazumijevanje poslovnih banaka, dotrajala oprema i rad u režimu stečaja, nijesu spriječili firmu da ucrta svoj trag na mapi najboljih pet fabrika u Evropi iz ove oblasti.

“Koracima od sedam milja išli smo ka realizaciji obećanog i danas svjedočimo ostvarenju zacrtanih planova“, istakao je Pejović.

Najčitanije