fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMeđunarodni sajam pršute u junu na Cetinju

Međunarodni sajam pršute u junu na Cetinju

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni sajam pršute, koji organizuju Turistička organizacija Prijestonice i klaster Crnogorski pršut pod pokroviteljstvom tog grada, biće održan 5. i 6. juna na Cetinju.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, kazao je na konferenciji za novinare da su Prijestonica i njena okolina poznati van granica Crne Gore po izuzetnim mesnim proizvodima, od kojih se crnogorski pršut izdvaja prepoznatljivim kvalitetom i ukusom.

„O kakvom se brendu radi jasno je iz činjenice da se na prostoru cetinjske opštine godišnje proizvede oko 400 hiljada pršuta“, naveo je Kašćelan, saopšteno je iz Prijestonice.

Taj proizvod, kako je ocijenio, ujedno je potencijal za razvoj Cetinja, ne samo u privrednom i turističkom smislu, nego i kroz nova zapošljavanja i stvaranje perspektive za dalji napredak cijele opštine u svim sferama života.

Prema riječima Kašćelana, Prijestonica je spremno prihvatila pokroviteljstva sajma, jer u lokalnoj upravi vjeruju da Cetinje i Crna Gora zaslužuju festival pršute, a zaposleni u cetinjskoj mesnoj industriji priliku da im se iskaže poštovanje za rezultate koje postižu.

On je kazao da će sajmom biti promovisani domaći proizvodi i podržana nacionalna kampanja za kupovinu domaćih proizvoda.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić, očekuje da će sajam doprinijeti promociji kvalitetnih i autentičnih proizvoda iz Crne Gore, čija je posebnost prepoznata i zaštićena u skladu sa zakonom.

On je podsjetio da je crnogorski pršut u decembru prošle godine zaštićen kao geografska oznaka.

Kako je dodao Žugić, zaštita proizvoda geografskim oznakama doprinosi ukupnom ruralnom razvoju, pa proizvođačima omogućava da povećaju tržišnu vrijednost proizvoda.

„Zaštita geografskim oznakama omogućava i djelotvornu zaštitu protiv bilo kakve zloupotrebe, imitacije i obmane. Promociju proizvoda koje imaju zaštićene geografske oznake doprinosi prepoznatljivosti krajeva iz kojih potiču“, naveo je Žugić.

On smatra da će sajam na najbolji način promovisati održivu poljoprivredu Crne Gore i ruralni razvoj, favorizujući proizvode koji su istorijski prepoznati sa stečenom višedecenijskom reputacijom.

Potpredsjednica Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović, ocijenila je da će sajam biti mnogo više od pukog izlaganja proizvoda.

To će, kako je navela, biti svojevrsni forum ponuđača i partnera, koji će saradnjom i udruženim iskustvima, znanjima i svim ostalim resursima, mnogo lakše i cjelovitije ostvariti svoje interese i korist u sve složenijoj i zahtjevnijoj utakmici na tržištu.

Prema riječima Filipović, promocija ovakvih proizvoda doprinosi prepoznatljivosti krajeva iz kojih potiču, pozitivno utiče na prihod poljoprivrednih gazdinstava i podstiče poljoprivredne proizvođače na udruživanje i organizovaniji nastup na tržištu.

Ona je dodala da PKCG kroz brojne aktivnosti predstavlja domaće proizvođače i proizvode, koji doprinose prepoznatljivosti prostora u kojem hrana i njena proizvodnja vjekovima predstavlja resurs nezaobilazne vrijednosti i veoma je aktuelna.

Filipović je navela i da projekti PKCG Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi daju dobre rezultate.

Predsjednik klastera Crnogorski pršut, Jovan Kaluđerović, najavio je da bi se već u februaru na tržištu mogle naći prve količine crnogorskog pršuta sertifikovanog po evropskim standardima.

„Uvjereni smo da ćemo ubrzo ispuniti sve pretpostavke i da će upravo naš proizvod biti prvi iz Crne Gore koji će dobiti geografsku oznaku po standardima Evropske unije (EU)“, rekao je Kaluđerović.

On je podsjetio da su članovi klastera Crnogorski pršut u prethodne dvije godine učestvovali na renomiranim sajmovima i festivalima pršuta u evropskim i zemljama regiona, gdje su za proizvod dobili visoka priznanja.

„To je bila prilika da ostvarimo kontakte sa proizvođačima pršute iz evropskih zemalja i spoznamo koje benefite organizacija jednog takvog sajma može obezbijediti ne samo proizvođačima, nego i državi i gradu“, kazao je Kaluđerović.

Te aktivnosti su, kako je dodao, bile podsticaj za ideju da sajam pršuta organizuju na Cetinju.

Direktor Turističke organizacije Prijestonice, Oskar Huter, kazao je da nastoje da diversifikuju turistički proizvod, pažljivo prateći potrebe savremenog turiste.

„Festivali i sajmovi su danas postali najbrže rastuća turistička ponuda, služe kao jedan od alata promocije i mogu koristiti u promjeni imidža grada“, naveo je Huter.

Pozivnicu za učešće na prvom Međunarodnom sajmu pršute upućena je svim registrovanim proizvođačima suhomesnih proizvoda iz Crne Gore i brojnim proizvođačima iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i zemalja EU.

Najčitanije

Danas i sjutra međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti

Podgorica, (MINA) – Međunarodna konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti, na kojoj će govoriti vodeći stručnjaci...