fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMenadžeri dali podršku unapređenju obrazovanja

Menadžeri dali podršku unapređenju obrazovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM), Budimir Raičković potpisali su protokol o saradnji kojim je predviđena obuka studenata i učenika, kao i intenzivnija saradnja između prosvjete i privrednog sektora u globalu.

Protokolom su predviđene i obuke za menadžere iz oblasti prosvjete sa akcentom na direktorima, zajedničke rasprave i okrugli stolovi.

“Dogovoreno je i da se razvija projekat putem koga bi najbolji studenti završnih godina na dijelu fakulteta dobili mentora iz vrha privrednog sektora, u cilju razvijanja njihovih poslovnih i menadžerskih vještina”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Šehović je kazao da Ministarstvo prosvjete smatra da je saradnja sa privredom značajna u dijelu povećanja budućih upravljačkih kapaciteta srednjoškolaca i studenata.

“Naime, srednjoškolci su potencijalni menadžeri sopstvenih biznisa, baš kao i visokoškolci i neophodan im je direktan kontakt sa privredom. Takođe, već je uvedena obavezna praksa na sve fakultete u obimu od 25 odsto, te očekujemo još intenzivniju saradnju sa privrednim sektorom u cilju obavljanja prakse”, naveo je Šehović.

On je dodao i da je potpisivanje Protokola mogućnost da AMM doprinese jačanju domaćeg obrazovnog sistema i znanjima koja bi bila usmjerena na uprave škola.

“Pored poznavanja nastave i prosvjete, za direktore, koji upravljaju sistemima sa po nekoliko stotina ili čak hiljada djece i velikim brojem zaposlenih, nužna je kontinuirana obuka u dijelu motivisanja osoblja, interne i eksterne komunikacije, kao i prevazilaženja problema”, ocijenio je Šehović.

Raičković je kazao da ukoliko se govori o privrednom i društvenom prosperitetu onda svakako da prosvjeta i obrazovanje predstavljaju jedan od temelja tog razvoja.

“Potpisivanje Protokola sa Ministarstvom prosvjete doživljavamo kao mogućnost da AMM doprinese reformama našeg obrazovnog sistema i cijenimo da se bez korelacije biznisa i prosvjete ne može postići kvalitetan iskorak u pravcu priprema naših ljudskih potencijala, odnosno novih generacija da preuzmu razvoj naše države“, rekao je Raičković.

Asocijacija menadžera je krovno poslovno udruženje menadžera, preduzetnika, kompanija i institucija koje podržavaju njen rad. Članica je Evropske konfederacije menadžera CEC i predsjedava Asocijacijom menadžera Jugoistočne Evrope AMSEE.

Najčitanije