fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMihailović: Rast ekonomije od četiri do pet odsto

Mihailović: Rast ekonomije od četiri do pet odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomija će u tekućoj godini ostvariti rast između četiri i pet odsto, ukoliko se nastavi trend iz prošle i prvog kvartala ove godine, ocijenio je predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore, profesor, Božo Mihailović.

U intervjuu Pobjedi Mihailović je rekao da sve što se za sada dešava upućuje da ima puno razloga za optimizam i da prošla i ova godina predstavljaju značajne pomake u privrednom rastu što proizvodi i ostale efekte, ali da to ”ne znači da treba da budemo na lovorikama i previše zadovoljni”.

Mihailović je podsjetio da je prošlogodišnji rast od 4,3 odsto najveći od 2009. godine i među najvećim stopama u Evropi, ali da bi ”Crna Gora mogla da uveže neke stvari u ekonomiji potreban je rast od pet odsto, kojemu se, sudeći po podacima iz prvog kvartala od 4,5 odsto, približavamo”.

”Smatram da će i rezultati na kraju prvog polugodišta biti takvi i da će se nastaviti do kraja godine. Procjenu rasta između četiri i pet odsto baziram na stranim direktnim investicijama koje su u prvom kvartalu bile veće od 30 odsto, prihodi od turizma 15 odsto, građevinski radovi 51,5, a industrijska proizvodnja 39 odsto”, obrazložio je Mihailović.

Profesor je naveo da je poslije više godina industrijska proizvodnja u maju ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, veća 6,5 odsto, maloprodaja je porasla pet odsto, a nezaposlenost smanjena na 16,7 odsto.

”Veoma je važno da je postignut suficit tekućeg budžeta prvi put poslije 2008, a posebno apostrofiram veću naplatu prihoda budžeta, povoljan rejting države, jer smo realizovali euroobveznice po 3,375 odsto kamate za razliku od prije nekoliko godina kad smo se zaduživali i do osam odsto, što nam je danas veliki teret”, rekao je Mihailović.

Prema njegovim riječima, nezaobilazan je i rast u energetici koji nije samo proizvod povoljnih hidroloških prilika, jer imaju novi izvori energije, vjetro i male elektrane,a uskoro treba da se završi prenos energije Tivat Pljevlja.

Najčitanije

kruzer

U kotorskoj luci tri broda

Kotor, (MINA-BUSINESS) - Kotorska luka primila je tri broda. Na vezu je Viking Jupiter sa...