fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilionski promet i pad indeksa

Milionski promet i pad indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Milionski promet zahvaljujući prodaji akcija Generali osiguranja i pad indeksa obilježili su ovu sedmicu na crnogorskom tržištu kapitala.

U ponedjeljak je na Montenegroberzi prodato 1,35 hiljada akcija Generali osiguranja za 3,09 miliona EUR.

Cijena po akciji je bila 2,29 hiljada EUR, što je povećanje od 129 odsto u odnosu na posljednju transakciju. Ta osiguravajuća kuća ima ukupno 4,4 hiljade akcija.

Najveći akcionari su Generali osiguranje Srbija sa 57,4 odsto i Generali CEE holding B.V. sa 42,5 odsto.

Odbor direktora Montenegroberze je ove sedmice, od ponedjeljka do srijede, ukinuo cjenovno ograničenje za hartije Generali osiguranja, kako bi se omogućilo sklapanje transakcije.

Promet ostvaren prodajom akcija Generali osiguranja činio je 88 odsto ukupnog na berzi koji je iznosio 3,49 miliona EUR i 30 puta je veći od prošlosedmičnog.

Promet je ostvaren kroz 45 transakcija.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, pao je 1,3 odsto na 770,24 poena, a MONEX jedan odsto na 9.904,04 bodova.

Akcija kompanije Plantaže je pojeftinila 8,5 odsto na 11,8 centi.

Akcionarima tog preduzeća će, kako je odlučeno na Skupštini akcionara koja je održana u petak, od prošlogodišnje neto dobiti od 2,4 miliona EUR, za dividendu biti opredijeljeno 600 hiljada EUR.

Akcionari su usvojili finansijske iskaze sa prošlogodišnjim izvještajem o poslovanju, prema kojem je kompanija ostvarila neto profit u iznosu 2,4 miliona EUR, koji je skoro pet odsto veći u odnosu na 2016.

Dionica Crnogorskog Telekoma je oslabila 2,7 odsto na 1,45 EUR.

Najčitanije