fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryMilionski promet zbog trgovine akcijama EPCG

Milionski promet zbog trgovine akcijama EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Suprotni smjerovi indeksa i milionski promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Elektroprivreda (EPCG) za 52,87 miliona EUR kupila oko 9,9 odsto sopstvenih akcija od italijanske kompanije A2A.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 0,6 odsto na 797,66 poena, dok je MONEX ojačao 0,5 odsto na 11.195,89 bodova.

Ukupan promet, realizovan kroz 51 transakciju, iznosio je 55,02 miliona EUR i bio je skoro 27 puta veći od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu imale su akcije EPCG, jer je ta kompanija u četvrtak na berzi kupila 11,8 miliona, odnosno 9,9 odsto sopstvenih akcija od italijanske A2A, po prosječnoj cijeni od 4,47 EUR. Vrijednost te kupovine iznosila je 52,87 miliona EUR.

Ugovorom o izvršenju put opcije, kojim je predviđen izlazak A2A iz vlasništva državne energetske kompanije, definisano je da se u četiri rate isplati italijansko preduzeće i otkupe sve njegove akcije u EPCG po cijeni od 230,6 miliona EUR, umjesto prvobitno dogovorenih 250 miliona.

Raskid partnerstva sa A2A, koja je u EPCG ušla 2009, iniciran je 1. jula 2017. godine.

Akcije EPCG ove sedmice su neznatno porasle na 3,61 EUR.

Značajan udio u ovosedmičnom prometu na berzi imala je i Universal Capital banka, čijih je 400 akcija u utorak prodato za 2,02 miliona EUR.

Dobitke su na berzi ove sedmice zabilježile dionice Crnogorskog Telekoma 3,5 odsto na 1,5 EUR, kao i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG 11,1 odsto na 12 centi.

Pale su akcije Zetatransa 4,3 odsto na 89 centi, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 3,3 odsto na 60 centi, Budvanske rivijere 1,6 odsto na 6,1 EUR i Jugopetrola blago na 11,69 EUR.

Barska plovidba ostala je na prošlosedmičnom nivou od 55 centi.

Na berzi je ove sedmice trgovano i akcijama Solane „Bajo Sekulić“ i Ulcinjske rivijere, koje koštaju 1,91 EUR, odnosno 3,7 EUR. Trgovano je i dionicama Sveti Stefan hotela, Marine Bar i Centra za rekreaciju i liječenje Igalo, čija je vrijednost u petak iznosila 3,2 EUR, odnosno, 2,05 EUR i 1,2 EUR.

Akcije Port of Adrie sedmicu su završile na 13,4 centa, Luke Bar na 23 centa, Željezničke infrastrukture na 1,3 centa i Kombinata aluminijuma na dva centa.

Ove sedmice je Crna Gora uspješno realizovala transakciju obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 500 miliona EUR, pod do sada najpovoljnijim uslovima.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da su crnogorske obveznice realizovane u iznosu od 500 miliona EUR, uz period dospijeća od deset godina, po kamatnoj stopi od 2,55 odsto. To predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu.

Premijer Duško Marković kazao je da je emitovanje crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu najbolja potvrda povjerenja investitora u Crnu Goru i ekonomski program Vlade.

On je na svom Twitter nalogu naveo da je Crna Gora uspješno emitovala svoje obveznice, kao i da se radi se o najpovoljnijoj kamati ikada.

Sedmicu su obilježila i dešavanja u Željezari Tosčelik iz Nikšića, gdje je Sindikat pozvao Vladu da se uključi u rješavanje teške situacije u fabrici, jer je poslovodstvo najavilo smanjenje plata ili zaustavljaje prizvodnje do Nove godine.

Iz poslovodstva su saopštili da je fabrika u trećem kvartalu ostvarila rekordno visok operatvni gubitak, što je, uz cijene na tržištima u mašinskoj industriji u Evropi, primoralo upravu da sprovede program štednje.

„Kompanija je, kao reakciju na trenutne uslove, napravila program štednje i transformacije kako bi ograničila dalje gubitke i ujedno umanjila rizik zavisnosti od mašinske industrije“, rekli su iz menadžmenta.

Radnici su u petak saopštili da će prihvatiti smanjenje zarada deset odsto do Nove godine, pod uslovom da im poslovodstvo nadoknadi umanjeni iznos nakon tog roka, poveća plate i potpiše pojedinačni Kolektivni ugovor.

U Sindikatu smatraju da su njihovi zahtjevi opravdani, jer se nakon Nove godine očekuje stabilizacija na tržištu čelika, što znači i povećanje zarada.

U Željezari je ukupno zaposleno 302 radnika, a prosječne plate u prizvodnji iznose od 380 do 400 EUR. U kompaniji rade pogoni Čeličane i Kovačnice, a rad je organizovan i u uslužnim sektorima.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...