fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryMinimalna zarada da bude 50 odsto prosječne

Minimalna zarada da bude 50 odsto prosječne

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Minimalna zarada bi, kako smatraju predstavnici crnogorskih sidnikalnih organizacija, trebalo da iznosi 50 odsto prosječne plate, o čemu će u četvrtak raspravljati Socijalni savjet, koji predlaže njen iznos.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, kazao je da su se svi socijalni partneri složili da je neophodno povećati minimalnu zaradu.

„Socijalni savjet predlaže iznos minimalne zarade, a Vlada odlučuje“, naveo je Zarubica na konferenciji za novinare o nužnosti povećanja minimalne zarade, organizovanoj sa Unijom slobodnih sindikata (USSCG).

On je, govoreći o najavi premijera Duška Markovića da neće biti povećanja minimalne zarade, kazao da u sindikatima nijesu maliciozni, ali da je to stvar Socijalnog savjeta.

„Zbog čega vidimo uspjeh? Uspjeli smo da se dogovorimo sa socijalnim partneri, hoćemo da vjerujemo u socijalni dijalog i da ga unaprijedimo. Povećanjem minimalne zarade dobijaju svi socijalni partneri“, kazao je Zarubica.

On je naveo da značajan broj poslodavaca isplaćuje minimalnu zaradu i doprinose, a ostatak na ruke.

“Svakome je jasno koliko bi njeno povećanje bar donekle ublažilo loš standard zaposlenih, smanjilo sivu ekonomiju i poslodavcima omogućilo zdraviju konkurenciju“, ocijenio je Zarubica.

On je kazao da je zadnji put minimalna zarada povećana 2013. godine, dok su one u okruženju uglavnom usklađivane svake godine.

„U Crnoj Gori je minimalna zarada 37 odsto od prosječne, dok je u regionu 47 do 53 odsto“, dodao je Zarubica.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da minimalnu zaradu od 193 EUR prima 9,8 hiljada zaposlenih i ona je najniža u regionu.

Prema njegovim riječima, korektno je od sindikata koji su tražili da minimalna zarada ne bude niža od 60 odsto, posmatrajući ukupnu ekonomsku situaciju, da ona bude 50 odsto.

„Dali smo podršku poslodavcima da se određeni porezi i doprinosi umanje. Nije prihvatljivo da se umanjuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, jer bi to bio kontraefekat“, rekao je Keković.

On je dodao da na pitanje povećanja mimnimalne zarade niko ne može staviti tačku prije nego Socijalni savjet kaže hoće li se desiti nešto ili neće, jer bi to bilo prejudiciranje okolnosti.

„Minimalna potrošačka korpa iznosi 637 EUR u koju nije inkorporirana renta za stanovanje. U jednom domaćinstvu radi 1,3 člana porodice, znači dolazimo do činjenice da ni tri minimalne zarade ne mogu da pokriju troškove te potrošačke korpe“, naveo je Keković.

On smatra da nema većeg interesa građanina od toga da on mora da dobije minimim plate koliko mu je dovoljno da može da preživi i da može da radi.

“Pričamo o povećanju od 60 EUR, što je minimalno povećanje u odnosu na cijene usluga i robe u državi“, ocijenio je Keković.

Prema njegovim riječima, svi se hvale da je Crna Gora lokomotiva integracionih procesa.

„Onda je zastiđe za svakoga od nas da budemo na repu svih minimalnih zarada u regionu. To ne bi značilo dodatno opreterćenje za budžet, jer je sigurno mali broj zaposlenih koji rade u javnom sektoru koji bi bili obuhvaćeni tom mjerom“, zaključio je Keković.

 

Najčitanije