fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinimalnu zaradu za početak povećati na 250 EUR

Minimalnu zaradu za početak povećati na 250 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Minimalna zarada u Crnoj Gori trebalo bi da se, za početak, poveća na 250 EUR, jer je prema podacima Monstata potrebno čak 270 EUR za minimalnu prehrambenu korpu, ocijenio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

“Smatramo da bi i minimalna plata morala biti na približno istom novou”, naveo je Stanić u saopštenju.

On je podsjetio da SDP već duži vremenski period ukazuje na neophodnost povećanja minimalne zarade na 250 EUR i taj zakonski predlog je skoro dvije godine u skupštinskoj proceduri.

“Takođe, našu peticiju za povećanje minimalne zarade je potpisalo preko 12 hiljada građana Crne Gore”, rekao je Stanić.

Pored tog zakona, SDP je predložila i zakon kojim bi se smanjilo opterećenje zarade koje plaćaju posladavci sa 67 odsto na oko 55 odsto, čime bi se oslobodila značajna sredstva za povećanje plate i dobio novac za investiranje.

“Činjenica je da je, i pored povećanja minimalne zarade na 222 EUR, koje je usvojeno prije mjesec, ta zarada među najnižima u regionu i Evropi. Druge zemlje, posebno nove članice Evropske unije (EU), su kroz povećanje minimalne zarade doveli do povećanja prosječne zarade za deset do 15 odsto u protekle dvije ili tri godine”, poručio je Stanić.

On je rekao da je u Crnoj Gori danas takva situacija da je prosječna plata realno manja tri odsto nego što je bila prije dvije godine, što je svakako posljedica i činjenice da preko 77 hiljada radnika prima manje od 250 EUR.

“Zemlje regije su takođe pribjegle sličnom modelu, pa je tako Srbija kroz povećanje minimalne zarade na 255 EUR značajno pretekla Crnu Goru u ovoj oblasti i podigla minimalnu zaradu za skoro 100 EUR u protekle četiri godine”, dodao je Stanić.

Time su doveli do podizanja iznosa prosječne zarade koji će sa 396 EUR prije par godina doći do 500 EUR na kraju ove godine.

Najčitanije