fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo ekonomije da ne podlegne pritiscima trgovaca

Ministarstvo ekonomije da ne podlegne pritiscima trgovaca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Savez slijepih Crne Gore pozvao je Ministarstvo ekonomije da ne podlegne pritisku trgovaca i ne mijenja Pravilnik o listi proizvoda i načinu isticanja obavještenja o robi na Brajevom pismu.

“Pozivamo Ministarstvo da ne mijenja Pravilnik suprotno proceduri koju propisuje uredba Vlade po kojoj se mora formirati radna grupa od zainteresovanih, te da ne kreira rješenja koja će biti diskriminatorna za osobe sa oštećenim vidom”, navodi se u saopštenju.

Iz Saveza slijepih su rekli da su prinuđeni da reaguju na neutemeljene i neargumentovane stavove trgovaca, iznijete na sjednici Odbora udruženja trgovine u Privrednoj komori (PKCG).

“Naime, predsjednik Odbora Jovan Lekić, koji permanentno više od šest godina krši Zakon o zaštiti potrošača ne ispunjavajući obaveze koje propisuje, po ko zna koji put je iznio niz neistinitih i diskriminatornih stavova koji se odnose na primjenu Pravilnika”, rekli su iz Saveza slijepih.

Oni su dodali da je apsolutno netačna tvrdnja da je važeći Pravilnik neprimenljiv, nefunkcionalan i ekonomski neracionalan.

“Od jula prošle godine je obilježeno oko 900 hiljada artikala što govori o njegovoj primjenjivosti uprkos velikom pritisku Privredne komore prema svojim članovima”, navodi se u saopštenju.

O funkcionalnosti je, kako su kazali, više nego neumjesno da govore trgovci, jer ocjenu o tome mogu da daju samo oni na koje se pristupačne informacije odnose, a to su osobe sa oštećenim vidom.

“Kad je u pitanju ekonomska neracionalnost, obilježavanje informacija o proizvodima na Brajevom pismu za prethodnih sedam mjeseci je trgovce koštalo prosječno na mjesečnom nivou najviše 30 EUR i to jednog proizvođača iz regiona, a 65 odsto trgovaca je imalo prosječan trošak na mjesečnom nivou po proizvodu manji od deset EUR”, precizira se u saopštenju.

U Savezu slijepih smatrjau da je skandalozna Lekićeva izjava da trgovci koji su članovi Odbora trgovine PKCG neće da primjenjuju Pravilnik, što ukazuje na to da su oni iznad zakona i da im može biti da javno pozivaju na kršenje propisa.

“Osim što je skandalozna, ova izjava zahtijeva energičnu reakciju nadležnih institucija koje moraju da pokažu da su svi pred zakonom jednaki i da svi, pa i trgovci, moraju da primjenjuju i poštuju propise bez obzira da li im se oni sviđaju ili ne”, smatraju u Savezu slijepih.

Oni su dodali da nadležni organi nijesu uvijek odlučni u kažnjavanju prekršioca zakona, o čemu govori i činjenica da su samo u Podgorici u prošloj godini podnešene prijave inspekciji za neobilježavanje 185 proizvoda, da je inspekcija za njih 74 utvrdila nepravilnost i za 42 proizvoda najavila pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

“Međutim, po informaciji dobijenoj iz Suda za prekršaje u Podgorici, u prošloj godini nije vođen nijedan postupak zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača u dijelu neobilježavanja informacija o proizvodima na Brajevom pismu”, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da Lekić ne diskriminiše prvi put osobe sa oštećenim vidom tako što poziva i podstrekava Ministarstvo ekonomije da donese Pravilnik koji će sadržati diskriminatorne norme.

“Njegov predlog da se smanji broj proizvoda i da se obilježavaju samo šamponi od jednog litra, te da se obaveza odnosi na objekte čija je veličina preko tri hiljade kvadrata, kojih u Crnoj Gori i nema, najbolje govori o njegovoj „dobroj namjeri“, a Ministarstvo bi vratilo na rješenja iz prethodnog Pravilnika koji je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u svom mišljenju ocijenio kao diskriminatoran i tražio da se izmijeni”, rekli su iz Saveza slijepih.

Oni su kazali da je Pravilnik o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o proizvodima na Brajevom pismu, podzakonski akt Zakona o zaštiti potrošača, a ne o zaštiti trgovaca i da se pri kreiranju mora prvenstveno voditi računa o interesima potrošača, a ne trgovaca.

“U Zakonu o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom propisana je obaveza države da donosi posebne propise i mjere koje su usmjerene na stvaranje uslova za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštite osoba sa invaliditetom”, dodaje se u saopštenju.

Oni su naveli da žele da vjeruju da će Ministarstvo ekonomije, ali i drugi nadležni organi svojim postupanjem pokazati da su ljudska prava, u tom slučaju prava osoba sa oštećenim vidom, važnija od omogućavanja jednom broju tajkuna da uvećavaju svoje milionsko bogatstvo.

“Savez slijepih Crne Gore će i dalje koristiti sve zakonske mogućnosti da se bori za što dostojanstveniji i ravnopravniji život osoba sa oštećenim vidom”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije