fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo obezbijedilo visok stepen transparentnosti

Ministarstvo obezbijedilo visok stepen transparentnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je tokom izrade Nacrta zakona o pomorskoj agenturi obezbijedilo izuzetno visok stepen transparentnosti i uvažilo značajan broj sugestija dobijenih od privrednog sektora, ocijenjeno je na okruglom stolu održanom u Baru.

Iz Ministarstva je saopšteno da je održavanjem okruglog stola povodom Nacrta zakona o pomorskoj agenturi u četvrtak završen proces javne rasprave u odnosu na taj normativni akt.

Ministarstvo je, tokom rada na pripremi Nacrta zakona, intenzivno vodilo i konsultativne procese u više navrata sa asocijacijama pomorskih agenata, kako bi već u fazi izrade Nacrta mogli da uzmu u obzir i konstruktivne sugestije i zajedničkim naporima definišu tu veoma značajnu privrednu djelatnost.

“Okrugli sto je, i pored toga, izazvao veliko interesovanje agenata, pa je trosatna diskusija bila veoma značajna za sve učesnike u javnoj raspravi i ukazala dodatno na određene segmente djelatnosti”, navodi se u saopštenju.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Privredne komore (PKCG), Savjeta za konkurentnost i Savjeta stranih investitora, kao i asocijacije pomorskih agenata što je takođe potvrdilo da su efekti koje će imati normiranje te djelatnosti od izuzetnog značaja.

“Nakon analiziranja svih pristiglih sugestija u toku javne rasprave, Nacrt će biti dostavljen nadležnim institucijama radi dobijanja mišljenja, te će po okončanju ovog dijela administrativne procedure biti dostavljen Vladi radi utvrđivanja Predloga zakona”, objasnili su iz Ministarstva.

Shodno Programu rada Vlade za ovu godinu, u četvrtom kvartalu predviđeno je utvrđivanje Predloga zakona o pomorskoj agenturi, kojim će prvi put u domaćem pravnom poretku biti na sistemski način regulisano obavljanje te privredne djelatnosti.

„Ovim zakonom biće utvrđeni uslovi za obavljanje pomorsko-agencijske djelatnosti, prava i dužnosti pomorskog agenta i pomorskog agenta posrednika, način vođenja upisnika pomorskih agenata i pomorskih agenata posrednika, nadzor nad obavljanjem pomorsko-agencijskih djelatnosti i druga pitanja od značaja za rad pomorskih agenata i pomorskih agenata posrednika”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...