fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMirna sedmica na tržištu kapitala

Mirna sedmica na tržištu kapitala

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan rast indeksa i pad prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte zadužio Tendersku komisiju da donese odluku o proglašenju tendera za prodaju akcijskog udjela u Institutu “Simo Milošević” neuspjelim.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 i indeks MONEX oslabili su neznatno na 778,11 poena, odnosno 11.384,54 bodova.

Promet, realizovan kroz 43 transakcija, iznosio je 227,7 hiljada EUR i bio je 21 odsto manji od prošlosedmičnog, a najveći udio u njemu imale su dionice Luke Bar, koje su ojačale 9,3 odsto na 20 centi.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte nije prihvatio izvještaj Tenderske komisije za privatizaciju o rezultatima pregovora za zaključenje ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala u Institutu.

Savjet je zadužio Tendersku komisiju da donese odluku o proglašenju tendera neuspjelim.

“Konstatovano je da jedna dospjela ponuda za kupovinu akcija nije obezbijedila konkurenciju, te da je došlo do značajnih promjena, kako na globalnom tržištu, tako i u ekonomskom, finansijskom i pravnom sistemu Crne Gore, koje otvaraju nove mogućnosti za valorizaciju nespornog resursa Instituta”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Nadležni resori će, kako je saopšteno, u narenom periodu razmotriti mogućnosti i budući proces valorizacije Instituta s obzirom na izuzetan razvojni potencijal koji zdravstveni turizam ima u Crnoj Gori.

Ponudu za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta dostavio je konzorcijum češke kompanije Philibert i Vile Oliva, vlasnika biznismena Žarka Rakčevića. Konzorcijum je ponudio deset miliona EUR za 56,48 odsto državnih akcija u Institutu i 27,94 miliona EUR investicija u narednih pet godina.

Akcija Instituta je pojeftinila deset odsto na 27,92 EUR.

Ove sedmice poskupile su dionice Jadran Perasta 11 odsto 2,5 EUR, turističkog preduzeća Mimoza pet odsto na 1,05, Crnogorskog Telekoma 3,4 odsto na 1,5, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera dva odsto na 6,5 EUR.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je ove sedmice na sjednici utvrdio Predlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu, kojim je, između ostalog, predviđen početak pripreme i sprovođenje tendera za privatizaciju HG Budvanska rivijera, prodajom akcija nakon restrukturiranja.

Poskupila je i akcija kotorske firme Napredak šest odsto na 3,5 centi i Elektroprivrede jedan odsto na 3,8 EUR.

Gubile su Plantaže osam o 1,4 odsto na 10,65 EUR i Marina Bar jedan odsto na dva EUR.

Cijene akcija Društva za menadžment i upravljanje nekretninama MIG i Poslovno logističkog centra Morača ostale su na prošlosedmičnom nivou i iznosile su 12 centi odnosno 2,3 EUR.

Fondom Trend trgovalo se po nepromijenjenoj cijeni od 4,91 cent.

Ove sedmice je Ministarstvo održivog razvoja i turizma pozvalo zainteresovane da do 28. februara dostave ponude za dodjelu koncesije za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje, održavanje i prenos sistema žičare od Kotora do Lovćena.

Iz Ministarstva su objasnili da se koncesija izdaje na 30 godina i uključuje period potreban za izgradnju žičare, koji se procjenjuje na godinu, kao i operativni od 29 godina.

„Od koncesionara se očekuje da predloži investicioni program kojim se u prvoj godini predviđa izgradnja i puštanje u rad žičare, a u periodu od tri godine gradnja i stavljanje u funkciju svih pratećih objekata“, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da minimalno investiciono ulaganje u žičaru i prateće sadržaje iznosi 18 miliona EUR, a minimalni iznos koncesione naknade 15 odsto ostvarenog profita na godišnjem nivou.dsto na 9,2 centa, Crnogorski elektroprenosni sistem 1,5 odsto na 64 centa, Jugopetrol

Iz Montenegroberze je ove sedmice saopšteno da će se akcijama budvanske kompanije Sveti Stefan moći od ponedjeljka trgovati na na slobodnom tržištu.

Najčitanije