fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMitrović: Koncesioni model slabiji

Mitrović: Koncesioni model slabiji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Model prema kojem su crnogorski aerodromi u vlasništvu države mnogo je bolji od privatnog-javnog partnerstva, odnosno koncesije, ocijenio je član odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Zdravko Mitrović.

On je kazao da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije dostavilo alternativne modele.

„Siguran sam da ćemo u narednom periodu vidjeti da su modeli kao što je današnji, da su aerodromi u vlasništvu države, mnogo bolji nego što je privatno-javno partnerstvo, odnosno koncesija, koja se trenutno nudi“, rekao je Mitrović listu Dan.

On je naveo Ministarstvo još nije pružilo dokaze da je za aerodrome koncesioni model superioran u odnosu na postojeće stanje.

Zakon o koncesijama, kako je dodao Mitrović, predviđa da se moraju dati i ostali modeli da bi se vidjela razlika zbog čega je taj model superiorniji ili bolji od ostalih.

“Ministarstvo do danas nije dostavilo alternativne modele, iako je ministar rekao da ima urađen alternativni model na nekih 200 stranica, tako da ne možemo reći da li je uopšte taj model bolji ili lošiji“, kazao je Mitrović.

Mitrović, koji je i predsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokrata u Tivtu, podsjetio je da je njegova stranka na javnoj raspravi ponudila više verzija zašto bi aerodromi trebalo da ostanu u državnom vlasništvu.

On smatra da je svaka od tih analiza bila superiornija u odnosu na davanje u koncesiju aerodroma.

Mitrović je dodao da se, prije bilo kakve priče o koncesiji, moraju riješiti imovinsko-pravna pitanja na tivatskom aerodromu.

„Zakon o koncesijama je tu potpuno jasan. Na tivatskom aerodromu ima neriješenih imovinsko pravnih pitanja. Posebno ima u dijelu gdje se planira proširenje kapaciteta aerodroma, gdje uopšte nijesu riješeni pravno-imovinski odnosi. Pitanje svih pitanja je da se prvo to riješi, a onda pristupi davanju u koncesiju, ako se Vlada na to odluči“, objasnio je Mitrović.

Kako je kazao, aerodromi su pokušali prije par godina da riješe to pritanje.

„Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je radila model zbog čega je dobro da aerodromi ostanu u državnom vlasništvu, tretirala je pitanje imovinsko-pravnih odnosa. Vidjeli smo da se radi o sveobuhvatnom poslu koji zahtijeva veliki novac. Sada se postavlja pitanje – ko će to da plati“, naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Aerodromi Crne Gore bi to mogli da plate.

„Postavljaju se i pitanja – zbog čega to rješavati, iz kojih sredstava se naplatiti i platiti ljudima tu zemlju. Kao što znamo, tu ima dosta privatnika, firmi koje posjeduju zemlju, dio posjeduje Vlada, a dio posjeduje Opština“, rekao je Mitrović.

On je kazao da, ukoliko dođe do izgradnje i proširenja kapaciteta, mora doći i do pomjeranja magistrale, što zahtijeva velike investicije.

Mitrović smatra da se to pitanje u skorije vrijeme ne može riješiti.

“Samim tim ne možete nekome dati na koncesiju nešto na čemu nijesu riješena imovinsko-pravna pitanja“, pojasnio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, ključno je da se riješe pitanja prava radnika i kolektivnog ugovora.

„Sigurni smo da se mora riješiti i potpisati kolektivni ugovor, upravo onakav kakav je i napisan. Bitno je istaći da taj kolektivni ugovor, ukoliko se ide u koncesije, bude involviran u koncesionom aktu i ugovoru“, kazao je Mitrović.

On je naveo da treba da da se preuzmu sve obaveze i prava koja radnici imaju tim ugovorom, zbog njihove zaštite i da bi bili „relaksirani“.

Mitrović je rekao da će koncesionar sigurno tražiti povećanje broja radnika, zbog većeg obima posla.

„Smatramo da nema nikakvih prepreka da se tom budućem koncesionaru ponudi koncesioni ugovor onakav kakav jeste, da ga prihvati bez ikakvih izmjena, da bi radnici radili potpuno relaksirano i gdje bi njihova prava bila potpuno zaštićena“, zaključio je Mitrović.

Najčitanije