fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMMF blago snizio procjene rasta globalne ekonomije

MMF blago snizio procjene rasta globalne ekonomije

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je blago procjene rasta globalne ekonomije u ovoj i narednoj godini, dok izvršna direktorica Christine Lagarde smatra da su rizici od oštrog usporavanja globalnog rasta porasli, ali i da recesija još nije iza ugla.

MMF u najnovijim prognozama predviđa da će globalna privreda porasti 3,5 odsto u ovoj i 3,6 odsto u narednoj godini, čime je snizio projekcije iz oktobra 0,2 postotna boda, odnosno 0,1 postotni bod. Time je snizio svoje procjene drugi put u protekla tri mjeseca, prenosi SEEbiz.

Snižene prognoze odražavaju znakove slabosti u Evropi, pri čemu je najveća izvozna sila, Njemačka, pogođena novim standarima o emisijama iz automobila, dok je Italija pod pritiskom zbog najnovijeg spora između Rima i Brisela oko italijanskog budžeta.

Rast u eurozoni trebalo bi da uspori na 1,6 odsto u ovoj godini, sa 1,8 odsto u prošloj godini, čime je oktobarska procjena snižena 0,3 postotna boda, kazali su u MMF-u.

MMF je snizio procjene rasta za zemlje u razvoju, na 4,5 odsto u ovoj godini, čime je prognoza iz oktobra snižena 0,2 postotna boda i predstavlja usporavanje rasta u poređenju sa rastom od 4,7 odsto u prošloj godini.

“Tržišta u nastajanju i privrede u razvoju našle su se na testu zbog teških spoljnih uslova u posljednjih nekoliko mjeseci u kontekstu trgovinskih napetosti, rasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), aprecijacije dolara, odliva kapitala i promjenjivih cijena nafte”, navodi se u MMF-ovom izvještaju.

MMF je zadržao procjene iz oktobra za američku privredu, za koje u ovoj godini predviđa rast od 2,5 odsto i od 1,8 odsto u 2020. godini, ističući kontinuirano snažnu domaću potražnju.

Takođe je potvrdio procjenu rasta kineske ekonomije od 6,2 odsto za ovu i narednu godinu, međutim upozorio je da bi tamošnja ekonomska aktivnost mogla biti slabija od očekivanja ako se nastave trgovinske napetosti, pa i uprkos nastojanjima kineske vlade da podrže rast ekonomije većom fiskalnom potrošnjom i pojačanim bankarskim kreditiranjem.

“Kao što je bilo viđeno 2015–16, zabrinutost u vezi sa zdravljem kineske ekonomije mogla bi izazvati nagle, dalekosežne rasprodaje na finansijskim i tržištima robe, što stvara pritiske na njene trgovinske partnere, izvoznike robe te ostala tržišta u nastajanju”, tumače u MMF-u.

U MMF-u očekuju da će britanska ekonomija ove godine ostvariti rast od 1,5 odsto, premda postoje neizvjesnosti u pogledu tih projekcija, koje se temelje na pretpostavci da će izlazak Britanije iz EU-a biti uređen.

Rijetka svijetla tačka je Japan, kojem MMF predviđa rast od 1,1 odsto u ovoj godini, čime je podigao raniju prognozu 0,2 postotna boda, a što pripisuje očekivanim većim podsticajima na strani državne potrošnje, koji bi trebalo da anuliraju učinke planiranih povećanja kod oporezivanja potrošnje u oktobru.

MMF je pozvao političare da sprovode strukturne reforme dok globalna ekomomija ostvaruje solidan rast.

Lagarde je ocijenila na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, nakon objave sniženih prognoza, da je rizik od oštrijeg usporavanja privrednog rasta porastao, ali isto tako i da recesija još nije iza ugla.

Ona je tražila od vlada da otklanjaju ekonomske slabosti, posebno smanjivanjem javnih dugova te im poručila da “popravljaju krov dok sija sunce”.

Najčitanije